AcasăNewsRazboiul trufelor

Razboiul trufelor

In Albania, pretioasa marfa se vinde de 10 ori mai ieftin ca in Occident

Amenintari, violente, caini otraviti, arbori taiati: in Albania se duce in conflict secret pentru celebrele ciuperci care se vand la preturi enorme

In Albania pretioasa marfa se vinde de 10 ori mai ieftin ca in Occident

Culegerea trufelor a inceput in Albania acum mai bine de un deceniu, de catre italieni. Abanezii le-au calcat pe urme, cum este Evjeni Pano, o culegatoare care in fiecare dimineata, insotita de barbatul sau si de doi caini cu miros fin, urca masivii muntosi din sudul tarii pentru a gasi trufe. Ca apoi sa le vanda restaurantelor scumpe din Tirana dar mai ales intermediarilor straini, italieni, greci sau francezi. Ei vor lua partea leului, revanzandu-le mai departe. Chiar si asa, in Albania, tara saraca, culegatorii vand trufele negre cu 50 de euro kilogramul iar cele albe cu 100-140 de euro kilogramul. Salariul mediu este sub 400 de euro iar in zonele rurale este evident mult mai mic. Bataia pe trufe include agresiuni, spune Evjeni. Femeia a fost deseori amenintata sa nu mai culeaga trufe in anumite zone, de catre barbati care pretindeau ca terenurile le apartin, desi era vorba de terenuri salbatice care nu apartineau nimanui. La 68 de ani, Besim Lami, s-a lasat de aceasta activitate anul trecut, dupa ce a fost atacat pe muntele Dajti de mai multe persoane care l-au batut si i-au ucis cainii.

Un caine specializat in gasirea trufelor poate costa si 8000 de euro

Un caine specializat in mirosirea si identificarea trufelor poate costa si 8000 de euro. In padurile din sectorul Peshtan, trufele sunt din ce in ce mai rare din cauza sapaturilor cu tarnacopul dupa pretioasele ciuperci, care afecteaza arborii sub care se dezvolta trufele. In Albania, nu exista legislatie de protectie a trufelor. Potrivit lui Adrian Koci, directorul parcului din Divjaka (estul tarii) situatia este ”dezastruoasa” pentru aceste ciuperci, cu toate ca este rezervatie protejata. Koci estimeaza ca este necesara instaurarea de reguli in culegerea trufelor ba chiar si licente pentru ca aceasta specie sa nu dispara din Albania. Guvernul din Tirana a dat asigurari ca anul acesta va pregati un cadru legal pentru protectia acestor zone si pentru eliberarea de licente culegatorilor de trufe. Pana atunci, tranzactiile se fac la negru, la fel si exporturile de trufe. Intermediari vin din Italia, Romania, Grecia, Franta, in conditiile in care in Albania pot cumpara trufe la preturi de zece ori mai ieftine decat cele practicate in general in vestul Europei.

author avatar
Tudor Borcea
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger