AcasăNewsRazboiul civil in Ucraina poate destabiliza intreaga regiune

Razboiul civil in Ucraina poate destabiliza intreaga regiune

Manifestantii proeuropeni si fortele de ordine duc un razboi de gherila

Dupa o perioada de acalmie, la Kiev au reizbucnit violentele intre proeuropeni si autoritati. Cinci manifestanti au fost ucisi de gloante, dupa ce fortele de ordine au pretins ca s-a tras asupra lor.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, este ingrijorat de escaladarea violentelor din Ucraina, temandu-se de un razboi civil care ar putea destabiliza intreaga regiune.

Manifestantii proeuropeni si fortele de ordine duc un razboi de gherila

Cinci morti prin impuscare

„Pozitia Poloniei este clara. Vom continua sa actionam in vederea unui compromis in Ucraina, deoarece un razboi civil la scara mica sau mare, ori un conflict puternic si permanent nu va fi cu siguranta in interesul Ucrainei, nici al securitatii si stabilitatii regiunii”, a precizat Tusk. Declaratia lui survine dupa ce sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a declarat ca UE se raliaza pozitiei Germaniei in privinta Ucrainei, ceea ce ar implica sanctionarea puterii de la Kiev si acordarea de ajutor financiar opozitiei, astfel incat oferta rusilor sa fie contracarata. Dupa o perioada de acalmie, violentele au reizbucnit, cinci civili fiind ucisi prin impuscare marti, a anuntat Olga Bilik, o purtatoare de cuvant a politiei.

Politia cere femeilor si copiilor sa paraseasca Piata Independentei

Marti dimineata un grup de activisti radicali a preluat controlul sediului Partidului Regiunilor al presedintelui Viktor Ianukovici. Unul dintre protestatari ar fi tras cu o arma de foc in directia politistilor, dupa cum a comunicat Ministerul ucrainean de Interne. Sediul a fost evacuat prin forta, facandu-se uz si de arme de foc. Fortele de ordine din Kiev au rugat femeile si copiii sa paraseasca Piata Independentei, avertizand cu o interventie in forta pentru dispersarea manifestantilor proeuropeni, programata, cel mai probabil, pentru marti noapte. Traficul a fost intrerupt pe toate liniile de metrou.

author avatar
Adina Mutar
420 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger