Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » RAR pregateste ITP diferentiat

RAR pregateste ITP diferentiat

Autor:

Registrul Auto Roman avanseaza legislativului doua propuneri de efectuare a ITP, cu scopul de a spori siguranta in trafic: masinile noi vor efectua prima inspectie tehnica periodica dupa trei ani, iar masinile mai vechi de 12 ani vor efectua ITP anual, schimbarile urmand sa intre in vigoare de anul viitor.

 

RAR ITP masini service inspectie 4 1024x685 RAR pregateste ITP diferentiat“RAR are in vedere si marirea termenului de efectuare a primului ITP pentru autoturismele noi (M1). Astfel o masina nou achizitionata va efectua primul ITP la 3 ani si nu la 2 cum este in prezent (…)Registrul Auto Roman va propune, ca o masura de sporire a sigurantei rutiere, in actualul context al evolutiei parcului auto national, cresterea frecventei de efectuare a ITP pentru autoturisme incepand cu vechimea de 12 ani, de la 2 ani cat este in prezent, la 1 an. (…) Varsta medie a vehiculelor ce compun acest parc activ, se situeaza pe un trend crescator incepand inca din anul 2009 cand aceasta valoare era de 8,63 ani, ajungand anul trecut la valoarea de 12,06 ani. (…) Aceasta vechime de 12 ani este confirmata de o prevedere similara (optionala) a noii Directive 2014/45/UE ce va intra in vigoare din mai 2018 si care da posibilitatea statelor membre de a introduce inspectii suplimentare inclusiv pentru vehiculele care depasesc 160.000 km rulati.  Aceasta indesire a ITP-urilor succesive pana cand devin anuale, nu este o practica izolata la nivel european. Dimpotriva, luand in considerare informatiile colectate si disponibile in cazul a 13 din 23 de state care au furnizat aceste date, se inregistreaza o crestere a frecventei de efectuare a ITP pana la 1 an incepand cu vechimi ale vehiculelor care pornesc de la 3 ani (Letonia) si pot ajunge la 11 ani (Spania)”, se  mai arata in comunicatul institutiei.


1 Comentariu la RAR pregateste ITP diferentiat

 1. Georgescu

  Eu propun sa se faca lunar! Marea majoritate a accidentelor au cauze subiective: viteza, neatentie, teribilism.Legea americana ce spune?

  Ordonanta 81/2000
  Art. 3
  În intervalul dintre doua inspectii tehnice periodice, detinatorul
  vehiculului rutier are obligatia de a asigura mentinerea acestuia într-o stare tehnica corespunzatoare, în vederea încadrarii în normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si categoria de folosinta conform destinatiei, utilizând în acest scop numai sisteme,echipamente, componente, entitati tehnice, piese de schimb si materiale de exploatare de origine sau omologate /certificate conform legislatiei în vigoare. Art. 4
  (8) Monitorizarea persoanelor autorizate sa execute inspectia tehnica
  periodica cuprinde:
  a) supravegherea tehnica a statiilor de inspectie tehnica periodica,
  inclusiv prin mijloace informatice;
  b) controlul executarii inspectiilor tehnice periodice, inclusiv prin
  reverificari efectuate de R.A.R. în statiile de inspectie tehnica periodica la vehiculele inspectate de aceste statii;
  c) controlul executarii inspectiilor tehnice periodice prin reverificarea în statiile reprezentantelor R.A.R. a vehiculelor inspectate în statiile autorizate sa efectueze inspectii tehnice periodice.
  d) controlul tehnic în trafic.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!