AcasăNewsRacheta lui Putin a facut fas

Racheta lui Putin a facut fas

Liderul de la Kremlin s-a laudat cu arme ”invincibile” dar mai e mult pana departe

In luna martie, in discursul sau despre starea natiunii, liderul de la Kremlin s-a laudat cu o racheta balistica intercontinentala (Kinjal) care, datorita propulsiei nucleare, are o ”raza de actiune nelimitata” si poate strapunge orice scut antiracheta. Statele Unite il contrazic.

Liderul de la Kremlin s a laudat cu arme invincibile dar mai e mult pana departe

Surse din comunitatea americana de informatii, citate de CNBC, arata ca aceasta racheta de croaziera a fost testata de patru ori, in perioada noiembrie 2017-februarie 2018, de catre rusi. Dar fiecare test a condus la un accident, potrivit surselor citate. Cel mai lung zbor a durat doua minute si a avut o lungime de putin peste 35 de kilometri. Cel mai scurt zbor a fost de doar 8 kilometri si a durat patru secunde, potrivit expertilor americani. Se pare ca defectiunile au aparut in momentul in care racheta trecea de la alimentarea conventionala la cea nucleara, adica de la un carburant la altul. Dupa ce decoleaza cu combustibil conventional, racheta este conceputa pentru a fi alimentata de un mic reactor nuclear in timpul zborului.
Desi Putin a afirmat ca unitatea nucleara este functionala si “a asigurat nivelul necesar de propulsie”, serviciile secrete americane spun ca unitatea nu a pornit. Oficiali ai Kremlinului ar fi ordonat efectuarea acestor teste in ciuda obiectiilor inginerilor, care ar fi spus ca sistemul nu este pregatit pentru functionare. Raportul serviciilor americane nu mentioneaza nimic despre impactul asupra sanatatii sau al mediului care ar putea fi provocat de reactorul rachetei. In replica, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat rezultatele nefructuoase ale acestor teste ci doar i-a indemnat pe rusi in felul urmator: ”Ascultati-l pe Vladimir Putin si credeti-l!”.

author avatar
Tudor Borcea
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger