AcasăNewsQuiet Skies, un nou program de supraveghere a americanilor

Quiet Skies, un nou program de supraveghere a americanilor

Administratia securitatii transporturilor din SUA spioneaza si listeaza calatori inofensivi, fara stirea lor, pe criterii ambigue

Guvernul american sta discret cu ochii pe proprii cetateni cand acestia calatoresc. Un demers pana acum necunoscut dar care a iesit la iveala.

Administratia securitatii transporturilor din SUA spioneaza si listeaza calatori inofensivi fara stirea lor pe criterii ambigue

In cadrul programului ”Quiet Skies” agentii americani de securitate desfasoara operatiuni de supraveghere asupra mii de femei si barbati. Dupa atentatele din 11 septembrie, SUA au infiintat Administratia securitatii transporturilor (TSA) , o agentie nationala gandita pentru a reglementa si intari controlul in sistemele de transport americane. Ea a fost cea care a lansat programul Quiet Skies, destinat largirii spectrului de supraveghere dar care aduce atingeri vietii private.

Paranoie si ceata

Existenta acestui program a fost evidentiata de jurnalistii de la Boston Globe. El ii tinteste doar pe calatorii care nu au probleme cu legea, nu fac parte din persoanele urmarite penal si nu fac parte din bazele de date cu privire la teroristi. La ce bun aceasta supraveghere domestica? Un buletin al Administratiei securitatii transporturilor din luna martie indica scopul: dejucarea amenintarilor ce le-ar putea reprezenta ”teroristi cunoscuti sau partial cunoscuti serviciilor de informatii” impotriva zborurilor comerciale. Programul vizeaza potential toti cetatenii americani care ajung in tara, in functie de calatoriile recente si comportamentul lor,  mii de oameni facand deja obiectul unor supravegheri in aeroporturi sau chiar pe durata zborului din partea agentilor inarmati.  Efectivele acestor agenti ar fi intre 2000 si 3000 de persoane. Potrivit unor informatii, o persoana poate ramane aproximativ 90 de zile pe lista Quiet Skies, fara sa fie prevenita, evident. Criteriile aparitiei unui nume in listele acestui program sunt inca neclare. Algoritmul de selectie este necunoscut. Programul dispune aparent de 15 criterii pentru evaluarea de risc a pasagerilor dar lista completa a acestor criterii nu este cunoscuta, ceea ce deja genereaza suspiciuni. Odata ce calatorii sunt inscrisi pe aceasta lista, agentii de securitate din aeroporturi si de la bordul avioanelor le analizeaza comportamentul. Toate gesturile sunt atent urmarite. Persoane ”care se uita insistent in jur, care gesticuleaza neintrerupt, care nu dorm deloc (sau dimpotriva) in timpul zborului” sunt situatii de luat in seama.

La ce bun?

Revelatiile asupra programului Quiet Skies au declansat deja un val de intrebari cu privire la legalitatea acestui dispozitiv si la pertinenta activitatii agentilor de securitate implicati. Multi din acestia s-au plans ca au fost nevoiti sa supraveghere calatori care nu reprezentau absolut nici un pericol in timp ce altii s-au intrebat despre caracterul etic al acestui demers. Chestiunea finantarii programului Quiet Skies a fost si ea adusa in discutie: ca orice proiect al guvernului, Quiet Skies este finantat de statul american iar unii agenti de securitate au ridicat problema pertinentei unor investitii de stat in monitorizarea persoanelor irelevante din punct de vedere al unei amenintari teroriste sau de alta natura. In timp ce agentii se intreaba cu privire la legalitatea si eficienta programului Quiet Skies, TSA nu a oferit nici un detaliu multumindu-se sa comunice ca misiunea sa este asigurarea ”securitatii pasagerilor, membrilor de echipaj si avioanelor”.

author avatar
Tudor Borcea
452 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger