AcasăNewsQatarul zguduie cartelul petrolului

Qatarul zguduie cartelul petrolului

Prima tara din Orientul Mijlociu care paraseste OPEC, unde a fost membru din 1961.

Emiratul se va retrage de la 1 ianuarie 2019 din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, a anuntat  ministrul Energiei, Saad al-Kaabi, o  decizie care vine chiar inaintea reuniunii de la Viena , unde  25 de tari membre OPEC si aliatii sai, inclusiv Rusia, discuta strategia din 2019 privind reducerea productiei de titei.

Prima tara din Orientul Mijlociu care paraseste OPEC unde a fost membru din 1961

Qatarul are printre cele mai mici productii de petrol din OPEC si isi va “concentra eforturile pe planurile de dezvoltare si crestere a productiei sale de gaze naturale”, spune Saad Sherida Al-Kaabi, in contextul in care  statul arab este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate (LNG), a patra sursa de importuri de gaze a UE, dupa Rusia, Norvegia si Algeria,  si cel mai mare exportator de LNG in comunitatea europeana. Bloomberg a caracterizat anuntul de la Doha drept “socant”, in timp ce analistii il numesc o „Qatarstrofa”. Qatarul a fost in OPEC timp de 57 de ani, iar dupa retragerea din organizatie va putea sa-si creasca productia de titei, o subminare a demersurilor cartelului de a tine in frau extractiile, pentru a evita reducerea preturilor. Sau sa-si majoreze exporturile de gaz lichefiat in UE, lovind in dominatia Rusiei pe piata europeana. Desi este un stat mic, cu 300.000 de cetateni, Qatarul joaca un rol important in stabilirea pretului petrolului si gazelor naturale, dar este si un puternic avanpost militar al SUA in Orientul Mijlociu. A dovedit-o  si amploarea crizei  geostrategice din Golful Persic din 2017, dupa un conflict diplomatic grav cu Arabia Saudita care i-a impus si sanctiuni economice. Chiar daca  de-a lungul timpului membrii cartelului au pus interesele economice deasupra politicii, blocada saudita si  ruptura cu tarile arabe din Golf ar putea fi un alt argument al retragerii Qatarului din OPEC.

author avatar
Bogdan Borcea
292 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” Qatarul a fost în OPEC…” dar urmează să iasă din OPEC (zice chiar Tudorel). Carevasăzică este, încă, în OPEC. În fine, pe Borcea nu l-au dat niciodată inteligența și logica afară din casă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger