Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Qatarul vrea sa devina membru NATO

Qatarul vrea sa devina membru NATO

Autor:

Ministrul apararii din Qatar a afirmat ca ambitia strategica pe termen lung a tarii sale este de a adera la alianta nord-atlantica, la un an de cand emiratul este izolat in urma crizei  diplomatice cu vecinii din Golf.

 

qatar Qatarul vrea sa devina membru NATO

Doha tinteste strategic dupa ce au esuat eforturile diplomatice pentru stingerea crizei politice cu monarhiile petroliere din Golf

“Qatarul a devenit una dintre cele mai importante tari din regiune in ceea ce priveste calitatea armamentului, in special multumita occidentalilor. Suntem un aliat principal in afara NATO. Ambitia este de a deveni membru cu drepturi depline daca parteneriatul nostru cu NATO se dezvolta si viziunea noastra este clara”, spus Khaled bin Mohammed al-Attiyah. Qatarul pune deja la dispozitia Statelor Unite  baza militara strategica  de la Al-Udeid, insa ministrul apararii sustine ca Doha ar putea gazdui “unitatile NATO sau unul dintre centrele sale specializate”. Contextul este insa unul delicat,  pe fondul crizei din regiune, Qatarul s-a inarmat masiv in ultimul an, cumparand, printre altele, rachete ghidate sau avioane de vanatoare  mai ales din  SUA,  Marea Britanie si Italia. In urma cu exact un an, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrein si Egiptul au rupt brusc toate legaturile cu Qatarul, acuzandu-l de “finantarea terorismului”, dar si de aproprierea de Iran, un mare rival al monarhiilor petroliere arabe din Golf. Singura frontiera terestra a Qatarului, cea cu Arabia Saudita, a fost inchisa, spatiul aerian al vecinilor sai a fost interzis companiei Qatar Airways,  iar  cetatenii sai au fost expulzati din cele patru tari. Cu toate eforturile diplomatice, regiunea Golfului ramane instabila, saptamana trecuta liderii sauditi i-au cerut presedintelui francez Emmanuel Macron sa faca presiuni pentru ca Doha sa nu mai achizitioneze rachete rusesti S-400, amenintand ca in caz contrar vor declansa o “actiune militara” impotriva Qatarului.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!