AcasăNewsPutin: Vom dobori orice avion turcesc care intra neautorizat in Siria

Putin: Vom dobori orice avion turcesc care intra neautorizat in Siria

Presedintele Rusiei a petrecut mai bine de trei ore cu presa

Ieri, presedintele Federatiei Ruse a realizat cel de-al 11-lea maraton anual de intrebari-raspunsuri, eveniment la care au fost acreditati 1.400 de jurnalisti.

Presedintele Rusiei a petrecut mai bine de trei ore cu presa

Conferinta anuala a presedintelui a durat aproximativ trei ore si zece minute, timp in care Vladimir Putin a raspuns la 47 de intrebari. In timp ce parasea sala, jurnalistii l-au intrebat daca are o sosie. ”Ce sosie? Nu am, de ce sa am?”, a raspuns Putin. Jurnalistii i-au dat fotografia uni barbat care seamana cu presedintele. Putin a suras, a luat fotografia si a parasit sala de conferinte. Cum era de asteptat, Putin a abordat tema relatiilor ruso-turce, grav deteriorate dupa ce aviatia turca a doborat un bombardier rusesc, la granita cu Siria. ”Au comis un act ostil impotriva noastra, dar nu voi spune ca noi consideram Turcia un stat ostil. Relatiile noastre s-au deteriorat, nu stiu cum vom iesi din aceasta situatie. In orice caz, mingea este la ei”, a declarat Putin, informeaza Sputnik. ”Prin doborarea bombardierului Suhoi Su-24, poate ca Turcia a vrut sa faca pe placul Statelor Unite, poate ca autoritatile turce au vrut sa arate Statelor Unite si Uniunii Europene ca sunt un partener de incredere”, a estimat el, amenintand ca orice avion turcesc care va intra in Siria neautorizat va fi doborat. „Pana acum aviatia militara turca incalca frecvent spatiul aerian sirian. Sa o faca si acum!”.

Nu vad rostul unei noi coalitii anti Daesh

In privinta recent anuntate coalitii antiteroriste islamice de catre Arabia Saudita, Putin a declarat ca ”nu intelege bine” necesitatea unei noi aliante contra ISIS, cand deja exista una, condusa de SUA, ”ceea ce presupune anumite contradictii”. Presedintele a subliniat ca operatiunea antiterorista rusa in Siria nu ”reprezinta o povara serioasa pentru buget”. ”Rusia nu a inceput un razboi cu Siria, ea efectueaza operatiuni distincte, ”unde foloseste fondurile destinate exercitiilor militare”. In continuare, Putin a precizat ca ”numai poporul sirian trebuie sa decida cine poate conduce tara si dupa ce reguli”. Pozitie neschimbata si in privinta presedintelui Bashar al-Assad: ”Niciodata nu vom accepta ca un actor din afara sa dicteze indiferent ce ar fi”.

Vom colabora cu orice presedinte american

Legat de SUA, presedintele a declarat ca Rusia este gata sa dezvolte in continuare relatii cu indiferent ce presedinte va veni dupa Barack Obama: ”suntem deschisi”. In privinta situatiei din Ucraina, Putin a acuzat Kievul ca a cazut victima ”manipularilor” in realizarea acordurilor de la Minsk, invocand si rezultatele alegerilor din sud-estul Ucrainei, unde o majoritate ”zdrobitoare” a votat pentru Blocul opozitiei, in special in teritoriile din Donetk si Lugansk, controlate de Kiev, care ”nu vrea sa stie de vointa poporului”.

Restabilirea relatiilor cu Georgia

Vladimir Putin a mai informat ca Rusia este pregatita sa restabileasca relatiile cu Georgia, relatii deteriorate in urma conflictului ruso-georgian din 2008. ”Moscova ar putea sa anuleze si regimul obligatoriu al vizelor care a fost impus georgienilor”, a spus Putin, estimand ca prin numirea fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili (aflat in functie in timpul razboiului cu Rusia) pe postul de guvernator al unei regiuni din Ucraina, Kievul „si-a scuipat poporul in fata”. Totodata, a anuntat el, Rusia va continua sa-si dezvolte flota in Crimeea, in special la Sevastopol, port care ”joaca un rol mai important din punct de vedere militar si naval decat Vladivostok sau Kamceatka”. ”Sunteti intr-o forma sportiva de exceptie”, a comentat la un moment dat un jurnalist. ”Da, si fara dopaj, tin sa subliniez”, a raspuns Putin.

Maria si Katerina vorbesc trei limbi europene si inteleg doua asiatice

Intrebat de jurnalisti despre fiicele sale si despre succesul lor profesional, Vladimir Putin a declarat ca ele traiesc in Rusia, au studiat numai la universitati rusesti si nu s-au instalat ”de-o maniera permanenta in strainatate”. Putin a subliniat ca fiicele sale, Katerina si Maria,  ”vorbesc curent trei limbi europene”, adaugand ca pot intelege si doua limbi asiatice. Presedintele nu a dezvaluit profesia copiilor sai, inclusiv din ratiuni de securitate. ”Nu au fost copii-vedeta, pur si simplu isi traiesc viata demn”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger