AcasăNewsPutin, unde este ISIS?

Putin, unde este ISIS?

Moscova spune ca aceste imagini fac parte dintr-un ”razboi informatic” si ca avioanele Suhoi nu au atins niciun civil

Primele raiduri aeriene rusesti impotriva ”teroristilor” din Siria au facut victime civile, acuza opozitia siriana, in timp ce, cu jumatate de gura, Occidentul a estimat ca ele nu au vizat Statul Islamic ci o noua proptea pentru regimul Assad.

Moscova spune ca aceste imagini fac parte dintr-un ”razboi informatic” si ca avioanele Suhoi nu au atins niciun civil

”Miercuri, avioane ale fortelor aeriene rusesti au efectuat raiduri punctuale asupra a opt tinte Daesh in Siria. In total, au fost realizate 20 de zboruri”, a anuntat purtatorul de cuvant al ministerului Apararii rus, Igor Konacenkov. ”In consecinta, arme, depozite de combustibili si echipament militar au fost atinse. Centrele de coordonare ale ISIS din zonele muntoase au fost complet distruse”, a adaugat acesta. Konacenkov a precizat ca toate raidurile au avut loc dupa asigurarea ca spatiul aerian a fost degajat si in urma unor verificari minutioase ale informatiilor furnizate de catre militarii sirieni, subliniind ca avioanele rusesti nu au vizat nici o infrastructura civila (in provinciile Homs si Hama) , ci au evitat aceste teritorii. Miercuri seara, incepusera sa circule pe Internet imagini terifiante in care apareau civili ucisi si zone rezidentiale distruse, in urma raidurilor avioanelor Suhoi 24 si Suhoi 25M. Raidurile avioanelor rusesti au vizat zone in care ISIS si Front al Nosra, legat de AlQaida, sunt absenti. Raidurile au ucis 36 de civili, a acuzat seful opozitiei siriene sustinuta de Occident. ”Toate obiectivele raidurilor aeriene rusesti de astazi (miercuri) in nordul provinciei Homs au fost civile”, a declarat Khaled Khodja, liderul Coalitiei nationale siriene, informeaza AFP. Raidurile lui Putin urmaresc mentinerea regimului lui Bashar al-Assad la putere si nu eliminarea Deash, a estimat el.

Pentagonul denunta actiunea ”unilaterala” a Rusiei

Departamentul Apararii american supravegheaza activitatea militara ruseasca in Siria dar inca nu a determinat ce fel de tinte au fost atinse, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest. La ONU, ministrul britanic al Apararii, Philip Hammond, a cerut o confirmare cu privire la faptul ca aceste raiduri vizeaza ISIS si gruparile legate de Al-Qaida si nu opozantii sirieni moderati ai regimului Assad. Iar ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a afirmat ca ”primele indicii” arata ca zonele atinse de avioanele rusesti ”nu erau controlate de Daesh”. Pentagonul a judecat actiunea ”unilaterala” a Rusiei drept un gest ”agresiv”.

Lavrov: Dubiile Occidentului sunt nefondate

Rusia a respins, ieri, toate acuzatiile occidentale si ale opozitiei siriene cu privire la alegerea tintelor in primele raiduri ale aviatiei rusesti in Siria, informeaza Russia Today. In paralel, SUA si Rusia au convenit pentru o reuniune de urgenta dupa intrarea in scena a avioanelor Suhoi. ”Rumorile indicand faptul ca obiectivele raidurilor nu au fost legate de ISIS sunt complet nefondate”, a declarat ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El a adaugat ca nu exista ”nicio informatie” cu privire la eventuale victime civile”, dand asigurari ca aviatia rusa ”s-a straduit sa execute lovituri precise”. Insa un responsabil american a informat ca nu sunt pozitii jihadiste in regiunea Al Ghab, in provincia Hama. Orasele Homs si Talbiseh, mai la nord, au fost si ele tintite. Aceste regiuni constituie ceea ce guvernul Assad considera ca ”Siria esentiala” si nu gazduiesc unitati ISIS. Locuitori si insurgenti au declarat ca zonele din provincia Homs bombardate erau controlate de diferite grupuri rebele, intre care multe actioneaza sub steagul Armatei siriene libere. Europenii, arabii si americanii fac distinctie intre ISIS sau Front al-Nosra si rebelii moderati pe care-i sustin. Pentru Moscova, orice opozant armat al regimului Assad este ”un terorist”.

Tintele nu se limiteaza numai la ISIS

Kremlinul a informat ieri ca raidurile aeriene tintesc ”diverse ” grupari rebele, nu numai Daesh, a declarat purtatorul de cuvant Dmitri Peskov, precizand ca tintele sunt alese cu grija, in totala cooperare cu armata siriana. Armata rusa a confirmat, ieri, noi raiduri asupra a patru pozitii ale ISIS, in provinciile Idleb, Hama si Homs. In urma a opt raiduri au fost distruse ”un cartier general ISIS, un stoc de munitie in zona Idleb, un atelier de pregatit masini capcana (in nordul Homs)  si un post de comandament ISIS in Hama. „Patru avioane ruse de razboi au vizat baze ale Jaish al-Fatah (Armata Cuceririi), la Jisr al-Shughur si la Jabal al-Jawiya (in provincia Idleb), si au bombardat de asemenea pozitii ale gruparilor armate, baze si depozite de arme din Hawach, in provincia Hama„, a indicat o sursa de securitate. Armata Cuceririi regrupeaza Front al-Nosra si grupari islamiste precum Ahrar al-Cham. Al-Nosra si Ahrar al-Cham combat regimul Assad dar si pe ISIS, pe care Moscova afirma  ca vrea sa-l elimine din Siria. Ieri, Igor Konacenkov a informat ca grupul Fortelor Aerospatiale rusesti in Siria cuprinde 50 de avioane si elicoptere. In egala masura, rusii utilizeaza drone si sateliti de recunoastere pentru precizia loviturilor aeriene, informeaza Sputnik.

Kremlinul se plange de ”atacuri mediatice”

Informatiile cu privire la moartea civililor in Siria au fost publicate inaintea raidurilor aviatiei rusesti, a declarat, ieri, Vladimir Putin, informeaza RIA Novosti. ”Suntem pregatiti pentru aceste atacuri mediatice dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa acordam atentie acestor informatii”, a spus acesta. De altfel, miercuri, purtatorul de cuvant al MAE rus, Maria Zaharova, a calificat ”razboi informatic” declaratiile conform carora raidurile aeriene rusesti au facut victime civile.

author avatar
National
432 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger