AcasăNewsPutin, ultima speranta pentru Le Pen

Putin, ultima speranta pentru Le Pen

Un Emmanuel Macron presedinte al Frantei ar fi o mare infrangere pentru  liderul Federatiei Ruse. Toate indiciile arata ca serviciile de propaganda ale Kremlinului vor interveni, in mod deschis si secret, in favoarea lui Marine Le Pen.

In timp ce i fac ochi dulci lui Marine hackerii rusi Pawn Storm grup cunoscut si sub numele de Fancy Bears Tsar Team sau APT 28 sunt acuzati de o tentativa de phishing impotiva miscarii lui Emmanuel Macron En Marche in luna martie potrivit expertilor japonezi in securitate cibernetica Trend Micro Grupul Pawn Storm este suspectat de legaturi cu serviciile de securitate ruse

Trei din principalii candidati la Elysee erau favorabili unei apropieri de Moscova. Era deci posibil ca finala prezidentialelor din Franta sa-i opuna pe doi partizani ale unei linii suple vizavi de Rusia. Numai ca al patrulea candidat, Emmanuel Macron, a stricat ploile Kremlinului, victorios in primul tur al alegerilor din Hexagon. O victorie a lui Macron in al doilea tur, un Macron adept al intaririi UE si opus ideologiilor populiste, ar fi o infrangere pentru Vladimir Putin, atat pe plan intern cat si international. Il va lasa Kremlinul pe Macron, fara sa incerce ceva? Putin probabil.

#JeVoteMarine, pe ruseste

In timp ce purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Rusia respecta rezultatele primului tur al alegerilor din Franta (respingand orice acuzatii de atac informatic al site-ului de campanie al lui Macron) , institutii din Rusia o sustin deschis pe Marine Le Pen, pe care, de altfel, Putin a primit-o la Moscova chiar inainte de alegeri. Anumite conturi Twitter, printre care cel al influentei televiziuni a armatei ruse, TVZvezda, anuntau rezultatele primului tur al prezidentialelor franceze, insotite de hashtag-ul  #JeVoteMarine, noteaza Le Nouvel Observateur. Va merge Putin mai departe, la fel ca in cazul Donald Trump, ordonand influentarea alegerilor din Franta in favoarea lui Le Pen? Sau, la fel ca in cazul Hillary Clinton, sa puna sub semnul indoielii validitatea probabilei victorii a lui Macron, concurentul lui Le Pen? Mai multe elemente arata ca scenariul se va repeta.

Bottom of Form

Sputnik, RT si sefa Frontului National

In primul rand, acoperirea mediatica a primului tur al alegerilor din Franta de catre mass-media de propaganda a Kremlinului, cum denumesc occidentalii Sputnik France si RT (Russia Today) France. Duminica noaptea, nu au avut ochi decat pentru Marine Le Pen si Frontul National, a carei victorie au anuntat-o la scurt timp dupa ora 20 !. Mai tarziu, Sputnik si RT nu au intervievat decat personalitati politice franceze apropiate de Le Pen si de FN, sau pe vicepresedintele FN.

Fake news

Dar asta nu a fost totul. Cele doua organe de propaganda au incercat sa acrediteze ideea ca scrutinul din Franta ar fi fost, poate, trucat. Sputnik si RT au afirmat in mai multe randuri, si fara nici o dovada, ca, in mai multe sectii de votare din Paris, ”plicuri care contineau anumite buletine de vot erau propuse alegatorilor, RT chiar precizand ca erau buletine de vot pe care scria Emmanuel Macron. Potrivit specialistilor, o directiva moscovita pentru influentarea alegerilor din Franta in favoarea lui Le Pen este un scenariu ce poate fi 100% real, in conditiile in care serviciile de informatii americane ancheteaza doua rapoarte confidentiale ale Institutului rus pentru Studii Strategice, legat de Kremlin si de echivalentul din Rusia al CIA, privind influentarea alegerilor prezidentiale din SUA. Asa cum a aratat ”National”, primul raport (iunie 2016) propunea interferinta in campania prezidentiala americana, via retelele social-media, RT si Sputnik, sustinand candidatul la Casa Alba cel mai favorabil unei apropieri de Rusia. Al doilea raport (octombrie 2016), in momentul in care victoria lui Hillary Clinton parea inevitabila, propunea oprirea campaniei pro Trump si concentrarea eforturilor de propaganda clandestina pentru decredibilizarea si nelegitimitatea scrutinului american, lasand sa se inteleaga ca este trucat. Descoperirea acestor doua documente l-a impins pe Barack Obama sa denunte public ”fake news” si ingerinta Kremlinului in procesul electoral american. Scrutinul prezidential francez a facut obiectul unor recomandari similare din partea Institutului rus sau din partea altor structuri? Luand in considerare importanta Frantei si a Marinei Le Pen in strategia europeana a lui Vladimir Putin, este greu de imaginat contrariul, afirma observatorii. Sunt de asteptat, in zilele ce urmeaza, o ploaie de ”fake news” din partea oficinelor Kremlinului, ba chiar o lovitura murdara contra lui Emmanuel Macron, chiar inaintea turului doi al alegerilor din Franta. Aceeasi observatori afirma raspicat: Ar fi iresponsabil sa fie ignorata aceasta amenintare.

author avatar
Tudor Borcea
454 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai daca organele lui Putin vor interveni deschis s-a dus tot secretul si va afla toata lumea asa zis democratica.Un popor cu experienta in democratie,revolutii,cum este cel francez,nu are cum sa fie dus cu presul sau manipulat,decat intr-un procent foarte mic.Pe cand la noi nici nu mai este nevoie sa fie manipulat,se fura votarea direct,secret si deschis,n-asa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger