AcasăNewsPutin: Serviciile secrete ale SUA au ajutat separatistii din Caucazul de Nord

Putin: Serviciile secrete ale SUA au ajutat separatistii din Caucazul de Nord

La 15 ani de la preluarea puterii, presedintele Rusiei ramane cel mai influent lider de pe mapamond

Liderul de la Kremlin a avertizat Occidentul impotriva oricarei incercari de a destabiliza Rusia, felicitandu-se ca a readus statutul de  putere mondiala al tarii, pe care o  conduce de 15 ani.

La 15 ani de la preluarea puterii, presedintele Rusiei ramane cel mai influent lider de pe mapamond

Intr-un documentar difuzat de televiziunea publica rusa, Putin, filmat intr-o somptuoasa sala din Kremlin, a acuzat SUA ca a avut ”contacte directe” cu rebelii islamisti din Caucazul de Nord. Realizat de catre postul Rossia 1, documentarul intitulat ”Presedintele” este consacrat celor 15 ani de cand Putin se afla la putere. La inceputul anilor 2000, ”serviciile speciale rusesti au observat contacte directe” intre rebelii din Caucazul de Nord si reprezentantii serviciilor secrete americane in Azerbaijan, a relatat Putin, citat de AFP. Cecenia, care a infruntat intr-o prima faza, Rusia pentru idependenta in 1994-1996 a condus o rebeliune care s-a islamizat progresiv, depasindu-i frontierele pentru a se transforma, l amijlocul anilor 2000, intr-o miscare islamista activa in toata zona Caucazului de Nord. Al doilea conflict cecen, declansat de fortele federale in 1999, a luat sfarsit in 2009, dar atacurile teroriste vizand fortele de ordine din Caucaz au ramas frecvente. ”Exista oameni in cadrul serviciilor secrete occidentale care credeau ca destabilizarea principalului lor rival geopolitic, si am inteles ca pentru ei acesta era Rusia, va fi in avantajul lor. Dar s-a dovedit ca nu a fost cazul”, a spus Vladimir Putin.

”Nu pot merge la cinema, nici la teatru, nici la cumparaturi”

In cadrul documentarului, omul cel mai influent din lume, potrivit clasamentului anual facut de Time, marturiseste ca ”nu a facut niciodata parte din elite”. ”Ma simt una cu tara, cu poporul. Simt cand oamenii nu sunt multumiti sau ingrijorati”, spune presedintele. Chiar daca functia are si inconveniente. ”Nu poti merge la cinematograf, la teatru sau la cumparaturi”, insa Putin este departe de a se plange. A avea ”posibilitatea de a contribui de maniera maximala, de a face tot posibilul pentru tara si popor compenseaza orice”, subliniaza presedintele. Dar, a continuat el ”imi pot imagina fara dificultate viata in afara pozitiei de presedinte”.  ” In cazul in care o persoana poate reveni la un apartament obisnuit si  a trai acolo , nu intr-un palat , eu cred ca ea nu si-a pierdut legaturile cu lumea exterioara”, a spus Putin. In continuare, presedintele  a denuntat sanctiunile impuse de occidentali ca ”o tentativa de a opri dezvoltarea Rusiei”. ”Nu violam nici o regula a jocului, a dreptului international, a precizat liderul de la Kremlin, precizand ca aceasta include si ”relatiile cu Ucraina si situatia din Crimeea si problemele in domeniu securitatii globale”.

Parlamentul Ucrainei aproba sanctiuni impotriva tarului

Presedintele Radei supreme, Vladimir Groisman, a semnat un decret pentru punerea in practica a sanctiunilor impotriva mai multor oficiali rusi, intre care si liderul de la Kremlin, informeaza Sputnik, in legatura cu situatia Nadejdei Savcenko, pilot militar incarcerat in Rusia, unde este acuzata de implicare in uciderea a doi jurnalisti rusi in estul Ucrainei, anul trecut. Natura acestor sanctiuni nu a fost precizata.

 

author avatar
Tudor Borcea
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger