AcasăNewsPutin semneaza o lege care permite Rusiei respingerea deciziilor instantelor internationale

Putin semneaza o lege care permite Rusiei respingerea deciziilor instantelor internationale

Curtea Constitutionala a Rusiei va decide daca hotararile CEDO, spre exemplu, se aplica sau nu

Presedintele Federatiei Ruse a promulgat o lege care permite Curtii Constitutionale sa respinga deciziile curtilor si tribunalelor internationale, inclusiv cele ale Curtii Europene pentru Drepturile Omului

Curtea Constitutionala a Rusiei va decide daca hotararile CEDO, spre exemplu, se aplica sau nu

Actul normativ a trecut deja prin parlament, la inceputul lunii, si va permite Curtii Constitutionale din Rusia sa respinga deciziile instantelor internationale, daca magistratii Curtii estimeaza ca acestea contravin Constitutiei Rusiei, informeaza RTBF. Legea vine in contextul in care, anul trecut, CEDO a decis ca Rusia sa plateasca aproape doua miliarde de euro compensatii catre fostii actionari ai grupului petrolier Yukos, care a fost destructurat de catre autoritati la inceputul anului 2000, dupa acuzatii de frauda fiscala. Noua lege este, de altfel, vazuta ca un mijloc de evitare a platii acestor compensatii si ar putea aduce atingere credibilitatii tarii la nivel international. Rusia a semnat Conventia Europeana a Drepturilor Omului in 1998.

UE se pregateste sa prelungeasca sanctiunile impotriva Rusiei

Reprezentantii UE vor lua in dezbatere, la sfarsitul acestei saptamani, la Bruxelles, chestiunea sanctiunilor economice impotriva Rusiei, a caror prelungire este asteptata fara nici un dubiu. Decizia de prelungire a sanctiunilor (instituite dupa conflictul din Ucraina) ar fi trebuit sa fie luata fara o dezbatere, saptamana trecuta, de catre ambasadorii celor 28 state membre, dar a fost reportata la cererea Italiei. ”Evaluarea generala ne indreapta clar catre prelungirea sanctiunilor”, a declarat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini. Actualele sanctiuni expira la sfarsitul lunii viitoare.

author avatar
Tudor Borcea
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger