AcasăNewsPutin reinvie controlul ideologic al armatei

Putin reinvie controlul ideologic al armatei

Liderul de la Kremlin infiinteaza o directie temuta din vremea URSS

Liderul de la Kremlin a semnat un decret prin care este resuscitata ”directia politico-militara” a fortelor armate, organ infiintat de bolsevici care se chema inainte ”biroul rus al comisarilor politici”.

Liderul de la Kremlin infiinteaza o directie temuta din vremea URSS

Acesti comisari si subordonatii lor, ”politrucii” (directori politici) si ”zampolitii” (adjunctii lor) au intrat de mult in vocabularul curent al rusilor, reamintindu-le de teribilele epurari din vremea lui Stalin. Masura lui Putin este inedita pentru ca Directia politico-militara, insarcinata sa controleze punerea in practica a marxism-leninismului in randurile armetei, a fost suprimata in 1991, dupa disparitia URSS. In randul militarilor, acest organ isi pierduse cu timpul influenta si prestigiul, membrii sai fiind considerati un soi de adunatura care sta in spate, isi denunta superiorii sau serveste ca intermediar intre ofiteri si Partidul Comunist, atunci cand primii cereau tot felul de autorizatii sau aprobari administrative, inclusiv sa divorteze.

Educarea militar patriotica a tinerilor

Dar conturul noii directii infiintate de Putin este, cel putin deocamdata, obscur. Cotidianul Vedomosti, citand o sursa din cadrul ministerului Apararii, avanseaza ca Directia politico-militara va fi creata pe baza Directiei generale a personalului.

Generalul Andrei Kartapolov va conduce o armata de politruci

Ar fi logic pentru ca aceasta din urma a mostenit cadre si infrastructuri de la Directia politico-militara sovietica. Directia generala a personalului era, pana in prezent, insarcinata cu ”sustinerea moral-psihologica” a militarilor, cu ”formarea patriotica”, cu ”activitati cultural-recreative” si ”respectarii drepturilor soldatilor credinciosi”. Noua Directie ar putea superviza ”Tanara armata” creata in 2016 de catre ministerul Apararii pentru ”educarea militar-patriotica a tinerilor” cu varste intre 8 si 18 ani”. ”Tanara armata” numara atunci 230.000 de minori, potrivit ministerului. In egala masura, departamentul  de comunicare a ministerului, cunoscut pentru difuzarea a numeroase fake-news (asupra zborului MH 17 doborat in Donbass sau asupra unor bombardamente , cu imagini provenind din jocuri video, epre exemplu) ar putea fi incredintat noii Directii.

La butoane, comandantul operatiunilor din Siria

Dar, daca prerogativele Directiei lui Putin sunt inca neclare, identitatea celui care o va conduce este  foarte limpede. Este vorba de generalul Andrei Kartapolov (54 de ani), care comanda din 2016 trupele rusesti care lupta in Siria. Anterior, generalul Kartapolov a condus timp de doi ani Directia operationala a armatei, cel mai important post din Statul Major rus.Dobandind, incepand de luni, rangul de ministru adjunct, Andrei Kartapolov nu este cunoscut sa fi ocupat pana in prezent functii cu caracter politic. ”Este o intoarcere la epoca sovietica care genereaza multe intrebari”, a comentat jurnalistul militar Alexandr Golts. ”Nu avem astazsi nici o definitie in lege a ceea ce inseamna ideologia de stat. Nu stim absolut nimic in legatura cu insarcinarea acestei Directii. Este prima data cand un om este numit intr-un asemenea post fara ca sarcinile sale sa fie definite.Fie este secret, fie este un semn ca lupte in cadrul aparatului militar se deruleaza”, a estimat Golts. Acum, Andrei Kartapolov, general fara trupe, poate deveni un potential ”greu” al regimului daca va recupera atributiile pe care le avea directia politico-militara din epoca sovietica.

author avatar
Tudor Borcea
189 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger