AcasăNewsPutin recunoaste: Impunerea prin forta a modelului sovietic in Europa de Est...

Putin recunoaste: Impunerea prin forta a modelului sovietic in Europa de Est nu a fost un lucru bun

Rusii au pregatit pentru Vladimir Vladimirovici trei milioane de intrebari, un record de audienta

Liderul de la Kremlin a tinut, ieri, cea de-a 13 sesiune de intrebari-raspunsuri cu populatia, difuzata de principalele statii radio-tv din Rusia. Putin a raspuns la 74 de intrebari timp de trei ore si 57 de minute.

Rusii au pregatit pentru Vladimir Vladimirovici trei milioane de intrebari, un record de audienta

”Dupa al doilea razboi mondial am incercat sa impunem propriul model in tarile din Estul Europei, si am facut acest lucru prin forta. Nu a fost un lucru bun, trebuie sa recunoastem”, a declarat Vladimir Putin, in cadrul sesiunii anuale de intrebari si raspunsuri cu cetatenii. Liderul de la Kremlin a tinut sa-si linisteasca compatriotii cu privire la dificultatile economice prin care trece Rusia, legate de sanctiunile economice impuse de Occident. ”Varful dificultatilor economice prin care trece tara a trecut”, a declarat Putin. Dupa caderea rublei, survenita la jumatatea lunii decembrie, Rusia a plonjat intr-o criza fara precedent in cei 15 ani de cand se afla Putin la putere. ”Este putin probabil sa ne asteptam la o retragere a sanctiunilor pentru ca este o chestiune politica”, a spus seful statului, dar a estimat ca Rusia ar trebui sa ”utilizeze sanctiunile pentru a atinge noi limite de dezvoltare” si pentru a ”indrepta politica sa economica”.

SUA nu are nevoie de aliati, ci de vasali

”Rusia nu se vede integrata intr-un astfel de sistem”, a raspuns Putin cu privire la politica externa a SUA. La intrebarea ”Care sunt dusmanii nostri?”, presedintele rus a raspuns: teroristii internationali, criminalitatea organizata. ”Nu consideram pe nimeni ca inamic al nostru in comunitatea internationala. Si recomandam tuturor sa nu ne considere dusmani”. In legatura cu asasinarea opozantului Boris Nemtov, Putin a calificat aceasta drept ”o crima rusinoasa”, spunand ca avea relatii bune cu Nemtov, chiar daca-i era un opozant dur, potrivit Sputnik. In legatura cu situatia conflictului din Ucraina, Vladimir Putin a precizat: ”Singura iesire este aplicarea acordurilor de la Minsk, reforma constitutiei si rezolvarea problemelor socio-economice din Donbas, in special. Rusia nu cere decat un singur lucru autoritatilor de la Kiev: sa se comporte  fata de noi ca fata de un partener de la egal la egal, pe toate paliere de cooperare”. Liderul de la Kremlin a insistat ”clar si direct” asupra faptului ca niciun soldat rus nu participa la conflictul din Ucraina, precizand ca un conflict intre Rusia si Ucraina este ”imposibil”, noteaza Sputnik.

N-avem Mistral? N-are nici o importanta

”Refuzul Frantei de a livra cele doua nave Mistral catre Rusia este un semn rau, desigur, dar, din punctul de vedere al suportului capacitatilor noastre de aparare, va spun sincer, nu are importanta”, a dat asigurari Putin, intrebat de situatia contractului semnat de Franta si Rusia in privinta celor doua nave. Presedintele rus a mai dat asigurari ca nu are planuri ”imperialiste”, ci face eforturi pentru ”integrarea” si cooperarea in regiunea eurasiatica.

Cine va gazdui sisteme antiracheta NATO, va fi tinta prioritara pentru Rusia

Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a lansat o noua avertizare pentru statele europene care vor gazdui sisteme antibalistice NATO, incluse fiind si Romania si Polonia, potrivit Wall Street Journal. „Puterile non-nucleare unde sunt instalate elemente ale scutului antiracheta au devenit obiectul reactiei militare prioritare”, a spus Gherasimov, care a calificat drept amenintare scuturile antiracheta care vor fi montate in Romania si Polonia.

author avatar
Tudor Borcea
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger