AcasăNewsPutin numeste un nou director al Contraspionajului FSB

Putin numeste un nou director al Contraspionajului FSB

Tarul de la Kremlin nu a uitat de unde a plecat si unde a activat

Presedintele Federatiei Ruse l-a numit pe general-locotenentul Vladislav Menschikov in functia de sef al Contraspionajului din cadrul Serviciului Federal de Contrainformatii, FSB, fostul KGB. Numirea lui Menschikov a fost anuntata, ieri, pe site-ul administratiei prezidentiale a Kremlinului.

Tarul de la Kremlin nu a uitat de unde a plecat si unde a activat

Vladislav Menshchikov s-a nascut in 1959, in Leningrad (Sankt-Petersburg). In 1982 a absolvit Institutul productiei de aeronave din Leningrad. Din 1983 si pana in 1995 a lucrat in KGB, apoi la biroul Bancii Centrale Ruse din Sankt Petersburg, a fost adjunct al Agentiei Federale a Rezervelor Statului. Din 2003 pana in 2014 a condus Concernul strategic ”Almaz-AnteyAlmaz-Antei, specializat printre altele in sisteme de aparare anti-racheta. In martie 2014, Vladislav Menschikov a fost numit in fruntea Directiei principale de programe speciale a Presedintelui Rusiei. Directia supervizeaza pregatirea pentru situatii de urgenta a autoritatilor statului. In egala masura, supervizeaza constructia si exploatarea ”managementului de schimb” –structurile,  instalatiile si facilitatile guvernamentale de unde se poate coordona conducerea tarii pe timp de razboi. Incepand cu 2004, Serviciul de Contraspionaj din FSB a fost condus de generalul de armata Oleg Siromolotov.

Vladislav Menschikov

Siromolotov a fost numit recent ministru de externe adjunct, responsabil cu siguranta si combaterea terorismului. Serviciul de contraspionaj (asa numitul Serviciul 1 din FSB) a fost creat in 2004, pe baza Departamentului cu aceeasi denumire. Serviciul este angajat in activitati de contraspionaj a serviciilor de informatii straine din Rusia. Numirea lui Menschikov survine altor mutari importante care se fac de o vreme in cadrul serviciilor secrete rusesti, in care sunt pozitionati apropiati ai presedintelui, potrivit unor observatori.

Inaintasi celebri

Asa cum se stie, si presedintele Vladimir Putin a activat in KGB, fiind recrutat in serviciul de contrainformatii. In 1976, Putin a absolvit cursul de perfectionare al KGB din Leningrad. Incepand cu 1985 si pana in 1990, Vladimir Putin a fost trimis de KGB in fosta Republica Federala Germania, la Dresda. A petrecut acolo cinci ani intr-o mica unitate operationala, sub acoperirea perfect transparenta de director al ”Casei de prietenie germano-sovietice”. Un an mai tarziu, dupa colapsul sistemului comunist in RDG si in celelalte tari satelit ale URSS, Putin este chemat in Rusia. In martie, cu ocazia celei de-a 15-a aniversari a primei sale alegeri, Putin a decis sa marcheze evenimentul ”in compania fostilor colegi” din FSB, carora le-a cerut sa ”intareasca securitatea tarii in fata presiunilor Occidentului”.

author avatar
Tudor Borcea
479 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger