AcasăNewsPutin: Nu avem intentia sa recream URSS dar nimeni nu ne crede

Putin: Nu avem intentia sa recream URSS dar nimeni nu ne crede

Putin spune ca maica Rusie nu mai e imperiul raului

Intr-un documentar difuzat duminica de catre televiziunea publica rusa, Vladimir Putin a dat asigurari ca o noua cortina de fier nu va cadea asupra Europei.

Putin spune ca maica Rusie nu mai e imperiul raului

”Rusia nu are ca obiectiv recrearea fostului URSS, a declarat Putin in cadrul documentarului (produs de Rossia 1) intitulat ”Ordinea mondiala” („Miroporiadok”), regretand si ca ”nimeni nu vrea sa-l creada”. „In ceea ce priveste Ucraina si fostul spatiu sovietic, sunt convins ca pozitia partenerilor nostri occidentali nu are legatura cu interesele Ucrainei. Ea este legata de incercarile lor de a impiedica restabilirea URSS”, a mai spus Putin, informeaza Le Parisien. ”Dar nimeni nu vrea sa ne creada, nimeni nu vrea sa creada ca nu intentionam sa recream Uniunea Sovietica”, a urmat el. De la debutul crizei ucrainene, in care presedintele prorus Viktor Ianukovici a fost inlaturat de la putere dupa mai multe luni de manifestatii proeuropene in Piata Maidan, la Kiev, diplomatia rusa reproseaza occidentalilor faptul ca ar continua „politica de indiguire” creata de catre Statele Unite cu scopul de a contracara fosta URSS, in timpul Razboiului Rece. Context in care Putin s-a declarat ingrijorat de prezenta si ”modernizarea(…) periculoasa” a armelor nucleare americane instalate in Europa. ”Evident ca este periculos. De ce? Pentru ca armele noastre nucleare tactice nu au un caracter strategic fata de Statele Unite, ele nu le ating teritoriul. Insa armele americane din Europa il pot atinge pe al nostru”, a continuat presedintele rus.”In acest sens, ele reprezinta pentru noi un caracter strategic si un mare pericol”, a adaugat Putin.”Rusia, care face parte dintre marile puteri nucleare ale lumii, trebuie sa incerce sa modernizeze aceasta arma”, a insistat el.

Occidentalii se cred infailibili

Evocand operatiunile militare efectuate in ultimul deceniu de catre armate occidentale in Afganistan, Irak sau Libia, Putin a denuntat totodata atitudinea Occidentului, care se crede „infailibil”, in timp ce a afirmat intotdeauna ca „pozitia sa este sa actioneze cu grija”. „Nu trebuie sa-ti promovezi, in mod automat sau mecanic, propriile reprezentari ale democratiei, ale binelui si raului, in fata altor tari si altor popoare care au alte culturi, religii sau traditii”, a declarat el. Insa, a estimat  presedintele rus, nimeni nu l-a ascultat. ”Dar atunci cand trebuie sa-ti asumi responsabilitatile, nu mai e nimeni”, a spus Putin. Presedintele  a comentat si pozitia Moscovei cu privire la evenimentele din Siria, mentionand ca ea a fost luata ca urmare a consultarilor cu numerosi actori globali si regionali. ”Colaboram cu presedintele Bashar al-Assad dar si cu presedintele Obama sau cu Arabia Saudita. Asta pentru ca nu ne-am schimbat pozitia care, in opinia mea, este acceptabila pentru toata lumea. Parametri majori in privinta reglementarii situatiei din Siria au fost adoptati de toti actorii si Moscova a formulat o pozitie care tine cont de interesele tuturor, a mai mentionat Putin.

author avatar
Tudor Borcea
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger