AcasăNewsPutin isi pune moscovitii in cap

Putin isi pune moscovitii in cap

Presedintele Federatiei Ruse a promulgat o controversata lege care autorizeaza demolarea a mii de blocuri vechi din Moscova si relocarea locuitorilor. Un proiect care a generat ample manifestatii de protest in luna mai. Doamna Firea, nu faceti ca el!

Publicata oficial sambata, aceasta lege care va intra in vigoare imediat, a fost votata in 14 iunie de Duma de stat (camera inferioara a Parlamentului rus) si aprobata de Consiliul Federatiei (camera superioara). Potrivit acestui ”mare plan de urbanism” anuntat in februarie de catre primarul Moscovei, Serghei Sobianin, peste 4000 de imobile datand din perioada sovietica urmeaza sa fie demolate, incepand din septembrie, ceea ce va antrena relocarea a sute de mii de Moscoviti. Primaria Moscovei vrea sa inlocuiasca aceste blocuri (care nu au multe etaje) cu imobile foarte inalte care sa gazduiasca mai multe familii, intr-o capitala ce are 12 milioane de locuitori care are probleme cronice cu lipsa de spatii locative.

Insa acest proiect arata, potrivit criticilor, lipsa de respect a autoritatilor pentru proprietatea privata. In mai, 30.000 de oameni au demonstrat in capitala Rusiei intr-o mobilizare de mare amploare contra acestei decizii a autoritatilor. In fata acestui val de nemultumiri, municipalitatea a redus anvergura proiectului care prevedea initial relocarea a peste un milion de mosciviti.

Umbra oligarhilor

Statul promite persoanelor relocate apartamente de marime ”echivalenta”, in acelasi cartier. Dar nu si de valoare echivalanta. Teoretic, acordul proprietarilor va fi necesar pentru a un imobil sa fie distrus. Practic, locuitorii nu vor avea la dispozitie decat 60 de zile pentru a se muta iar conteste ordinele de demolare va fi, practic, imposibil. Botezate ”Hruscevski”, pentru ca au fost construite in perioada in care NIkita Hrusciov conducea URSS (anii 50-60) aceste blocuri sunt emblematice in periferiile Moscovei si in numeroase orase din Rusia, unde au permis rezolvarea cumva a crizei de locuinte cu care se confrunta Rusia in acei ani. Numai ca exista temeri ca in aceste actiuni imobiliare de mare amploare sa se strecoare coada oligarhilor favorizati de Kremlin. A inceput sa circule din nou numele premierului Dmitri Medvedev, omul pentru care orice cuvant al lui Putin e litera de lege, acuzat de opozantul Alexei Navalnii ca detine un imperiu imobiliar fabulos, realizat cu ajutorul unor tranzactii suspecte via oligarhii rusi. In plus, rusii sunt patiti cu ”preocuparile” statului privind propriul nivel de trai care se mentine scazut-principala critica ce i se aduce presedintelui Putin. Si la noi, in Romania, o mare parte a blocurilor din Bucuresti si-au cam trait traiul si si-au mancat malaiul. Sa speram ca, desi e ambitioasa cum o stim, primarita Firea nu se va inspira din modelul moscovit pentru a-i muta pe bucuresteni in blocuri noi , ca ar fi ca la turnul Babel. Si unde sa-i mute? In Delta Vacaresti? Ca la ce preturi afiseaza piata imobiliara din Romania, poate Madvedev sa incumeta sa cumpere ceva. Cum statul s-a spalat pe maini, nu ramane ca oamenii sa le carpaceasca cum pot, adica deloc. Reabilitarile? Tot un fel de carpaceala, dar buna si aia, vorba unui proverb rusesc: cand nu e peste, si racul e peste.

author avatar
Tudor Borcea
625 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger