AcasăNewsPutin isi face Legiune straina

Putin isi face Legiune straina

Unul din primele decrete semnate la inceputul acestui an de Vladimir Putin este acela de a autoriza cetatenii straini sa serveasca patria sub drapelul Federatiei Ruse. Cu o singura conditie: sa vorbeasca ruseste.

O mica revolutie, apreciaza comentatorii straini. Inspirandu-se din celebra Legiune straina, creata in martie 1831 in Franta de Louis Philipe, decretul liderului de la Kremlin permite cetatenilor straini de peste 18 ani sa lupte -sub contract- in cadrul armatei ruse. Potrivit termenilor decretului prezidential, acesti legionari pot fi ”angajati in actiuni de lupta, in acord cu principiile si normele de drept international si cu legislatia rusa”. Conditiile medicale si psihice de admitere vor fi identice cu cele pentru recrutii rusi. Contrar modelului francez, care nu obliga la cunoasterea limbii franceze, aspirantii ”Legiunii lui Putin” trebuie sa vorbeasca rusa.

Nu se stie inca la ce vor folosi legionarii tarului

O alta diferenta fata de Legiunea straina: aspirantilor nu li se va sterge trecutul, nu vor fi admisi cei aflati sub ancheta sau pe cale de a fi judecati pentru infractiuni. Si alta: pentru moment, nu este prevazut un corp separat de armata pentru straini, ei vor fi integrati in unitatile rusesti existente.

Baza va fi racolarea din fostele republici ale URSS

La ora actuala, exista un numar infim de straini in armata rusa dar decretul semnat de Putin concretizeaza o situatie care dateaza de la caderea fostei URSS. Confruntati cu o demografie in cadere libera si o ”criza de vocatie ”, militarii rusi au avut din ce in ce mai multe greutati de a umple o armata ce abia trece de un milion de oameni. Din start, ideea a fost de a cauta soldati din fostele republici sovietice, care traiesc in conditii economice dificile, generalii lui Putin urmarind sa-i atraga prin contracte avantajoase, avand si perspectiva obtinerii cetateniei ruse. Ramane de vazut daca aceasta ”grefa” va prinde si la ce vor servi acesti soldati. Privind situatia internationala, se poate banui ca strategii de la Kremlin stiu deja unde vor trimite acesti combatanti motivati. Cat de multi vor fi ei, aceasta numai in viitor se va vedea.

author avatar
Tudor Borcea
1.235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger