AcasăNewsPutin evoca apocalipsa nucleara

Putin evoca apocalipsa nucleara

Liderul de la Kremlin face ce stie mai bine: joaca sah pe tabla altuia

Doua zile dupa cel mai puternic test nuclear al Coreei de Sud, presedintele Federatiei Ruse a avertizat ferm cu privire la orice ”isterie militara” pentru contracararea regimului lui Kim Jong-un, agitand amenintarea cu o ”catastrofa planetara” in fata Statelor Unite care au promis ”un raspuns militar masiv” programului nuclear al Phenianului.

Liderul de la Kremlin face ce stie mai bine joaca sah pe tabla altuia

In momentul cand Washingtonul reclama ”cele mai puternice masuri posibile” pentru a sanctiona Phenianul, presedintele rus a declarat ca se opune unor noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord, estimandu-le ”inutile si ineficace”. ”Rusia condamna aceste exercitii” ale Coreei de Nord care a revendicat duminica testul reusit al unei bombe termonucleare (H). ”Estimam ca acestea sunt provocari. Dar recursul la indiferent ce sanctiuni in acest caz este inutil si ineficient”, a declarat Putin, in China, la summit-ul Brics (Brazilie, Rusia, India, China, Africa de Sud). Urmare a celui de-al saselea test nuclear al Phenianului, SUA si aliatii europeni si japonez au anuntat luni , la ONU, negocierea unor noi ”sanctiuni severe” contra lui Kim Jong-un, insa pozitia Beijingului si Moscovei, care au drept de veto, este incerta, noteaza Afp. Nord coreenii ”nu vor renunta la programul lor (nuclear) daca nu se simt in siguranta. Trebuie deci cautata lansarea unui dialog intre toate partile interesate”, a pledat liderul de la Kremlin.

Un impas

Vladimir Putin a criticat in schimb orice eventual raspuns militar, o optiune pe care Washington nu o exclude. ”Angajarea intr-o isterie militara nu are nici un sens, este un drum care duce la impas”, a insistat Putin. ”Toate acestea pot duce la o catastrofa globala si la un mare numar de victime”, a prevenit el.

Puternicii lumii l au lasat pe Kim Jong un sa ajunga o bomba cu ceas

Putin pare ca impartaseste pozitia Chinei care merge pe o ”rezolutie pasnica” a crizei nord coreene si reluarea negocierilor cu regimul lui Kim Jong-un. Opus, presedintele Donald Trump care a promis luna trecuta ”foc si furie” Coreei de Nord, a estimat, duminica, ca, de acum incolo, ”orice discurs de detensionare nu va functiona”. Un nou pachet de sanctiuni prezentat de Washington, al optulea, va fi negociat zilele urmatoare inainte de a fi supus la votul Consiliului de Securitate al ONU, in 11 septembrie, a anuntat ambasadorul american la Natiunile Unite, Nikki Haley care a declarat ca Phenianul ”cere doar un singur lucru: razboiul”

Petrolul in vizor

La inceputul lunii august, ultimele rezolutii impotriva Phenianului, ca de fiecare data mai severe ca cele precedente, au fost adoptate in unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. Potrivit unor surse diplomatice, noile sanctiuni (care inca se negociaza) ar putea privi petrolul, turismul si trimiterea acasa a muncitorilor nord-coreeni expati, dar si decizii pe plan diplomatic. Deocamdata, cel putin la nivel declarativ, occidentalii nu au certitudinea ca Phenianul are capacitatea de a imbarca o arma atomica pe o racheta care ar putea atinge teritoriul SUA.

Patronul Tesla se teme de un al treilea Razboi Mondial

Comentand o recenta declaratie a lui Vladimir Putin cu privire la leadership-ul in sectorul inteligentei artificiale, Elon Musk a estimat ca aceasta va provoca un razboi care ar putea sa scape de sub controlul sefilor de stat. O a treia conflagratie mondiala intre marile puteri care se infrunta prin roboti. Daca scenariul pare din science fiction pentru majoritatea oamenilor, el reprezinta o reala posibilitate pentru PDG-ul Tesla. Musk si-a publicat profetia pe Twitter dupa ce Vladimir Putin a declarat in fata elevilor rusi ca natiunea care va stapani inteligenta artificiala, va stapani si lumea, exprimandu-si temerile ca o  tara ar putea detine monopolul acestei tehnologii. Elon Musk a comentat sobru: ”Incepe…”. Apoi a adaugat: ”China, Rusia in curand…toate tarile importante in domeniul tehnologic. Competitia pentru dominarea sectorului inteligentei artificiale va provoca foarte curand, in opinia mea, un al treilea Razboi Mondial”. Elon Musk nu s-a oprit doar la aceasta premonitie. ”Aceasta noua conflagratie ar putea fi declansata nu de catre sefii de stat ci de unul din liderii sectorului inteligentei artificiale, daca decide ca o lovitura preventiva este cel mai probabil drum catre victorie”. Dezvoltarea inteligentei artificiale genereaza reactii variate in randurile specialistilor de noi tehnologii. Daca Elon Musk o percepe ca pe o amenintare majora pentru viitorul omenirii, patronul Facebook, Mark Zuckerberg, gandeste exact opusul.

Kim Jong-un promite ”noi cadouri” SUA

Dupa testul nuclear nord-coreean, replicile belicoase se intetesc la Washington dar si la Phenian. Ambasadorul nord-coreean la ONU, care a participat la o conferinta internationala pentru dezarmare la sediul organizatiei de la Geneva, a declarat ieri ca tara sa este pregatita sa trimita ”noi cadouri” la Washinton. „Recentele masuri de autoaparare ale tarii mele, Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC), reprezinta un pachet cu cadouri adresat nimanui altcuiva decat SUA”, a declarat Han Tae Song. SUA vor primi si alte ”cadouri” ”cata vreme isi vor continua provocarile iresponsabile si tentativele inutile de presiune asupra Coreei de Nord”, a adaugat el. Diplomatul nord-coreean a estimat ca sanctiunile internationale nu vor avea nici o influenta asupra Phenianului care nu va negocia niciodata pe tema arsenalului sau de disuasiune nucleara.

author avatar
Tudor Borcea
382 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger