AcasăNewsPutin: Daca e necesar, retrimitem avioanele in Siria in cateva ore!

Putin: Daca e necesar, retrimitem avioanele in Siria in cateva ore!

Presedintele Federatiei Ruse avertizeaza ca poate intoarce armele la propriu

Presedintele Federatiei Ruse a avertizat, ieri, ca armata rusa ar putea, in caz de necesitate, sa intoarca avioanele de lupta pe teritoriul sirian ”in cateva ore”, tara din care o majoritate a contingentului militar rus ar trebui sa se retraga in doua zile.

Presedintele Federatiei Ruse avertizeaza ca poate intoarce armele la propriu

”Daca este necesar, Rusia isi poate reconstrui prezenta in regiune in numai cateva ore, la un nivel adaptat proportional situatiei de acolo”, a declarat Vladimir Putin in timpul unei ceremonii la Kremlin in cadrul careia au fost decorati soldati si ofiteri care s-au intors din Siria, informeaza AFP. ”Nu vrem insa asta, o escaladare militara nu este in interesul nostru. De ceea ce punem speranta in bunul simt al tuturor beligerantilor, in favoarea unui proces de pace la negocierile de la Geneva”, a adaugat Putin. Liderul de la Kremlin a avertizat insa ca, daca gruparile rebele violeaza armistitiul din Siria (instaurat din 27 februarie) reactia Moscovei nu va intarzia. ”Daca vom constata cazuri de incalcare a armistitiului, indiferent din partea carei grupari, aceasta va fi exclusa automat de pe lista pe care ne-au furnizat-o Statele Unite, cu toate consecintele ulterioare”, a spus Putin. Presedintele Rusiei a confirmat pe de alta parte ca bateriile antiaeriene de ultima generatie S-400 si sistemele Pantir S-1 vor ramane la bazele aeriene rusesti din Siria ”in misiune de lupta permanenta”. Rusia a aratat in Siria ”un leadership incontestabil, vointa si responsabilitatea sa” in lupta contra ”terorismului international”, a apreciat Vladimir Putin, estimand ca ”soldatii rusi au creat conditiile lansarii procesului de pace” in Siria.

Operatiunea din Siria a costat 420 milioane de euro

Presedintele Rusiei a evaluat si cea mai mare parte a cheltuielilor pentru operatiunea militara a Moscovei in Siria, fiind vorba de 33 miliarde de ruble, aproximativ 420 milioane de euro, informeaza Sputnik. Potrivit acestuia, suma era prevazuta in bugetul ministerului Apararii pentru exercitii militare si antranamentul trupelor in 2015. ”Am reorientat aceste resurse pentru a asigura prezenta grupului nostru aerospatial in Siria”, a explicat presedintele. El a informat ca, odata misiunea indeplinita, vor trebui angajate cheltuieli suplimentare pentru a intari masurile de securitate. ”Aceste cheltuieli sunt justificate pentru ca ele ne vor permite sa evitam sa platim un pret mult mai ridicat”, amintind ca misiunea principala a Moscovei in Siria a constat in combaterea terorismului in impiedicarea lui de a ajunge in Rusia. ”Lupta contra terorismului international este una dreapta si legitima, este o lupta impotriva dusmanilor civilizatiei, impotriva celor care seamana violenta si barbarie, care cauta sa suprime sensul si importanta marilor valori ale umane pe care se sprijina lumea”.

SUA: Retragerea rusa este ”foarte limitata”

La 48 de ore dupa anuntul presedintelui Vladimir Putin de retragere a contingentului din Siria, SUA au afirmat, miercuri, ca, pentru moment, ea este una ”foarte limitata”, noteaza Rfi. Un purtator de cuvant militar american din Bagdad , colonelul Steve Warren, a estimat ca doar ” opt sau zece avioane de lupta rusesti s-au reintors in Rusia”. Colonelul a informat ca ”exista indicii” ca doar ”mici” unitati terestre rusesti sunt pe care ”sa-si faca bagajele”. Potrivit lui Steve Warren ”capacitatea de lupta a fortelor rusesti la sol ramane statica, in timp ce capacitatea aeriana a fost redusa lejer”. Aceste precizari americane au fost facute in conditiile in care in ultimele trei zile, pe diverse fronturi, aviatia rusa a intrat in actiune pentru a sustine armate siriana in lupta contra ISIS, in special la cativa kilometri de orasul Palmira (centrul tarii), unde gruparea jihadista a lansat un contraatac.

Submarinele rusesti vor deveni invizibile

Submarinele rusesti de a cincea generatie vor beneficia de materiale compozite inovante a caror structura le vor reduce substantial amprenta acustica”, a indicat un consilier al directorului general al Centrului rus de cercetari Krylov, Valeri Polovinkin, informeaza Sputnik. ”Potentialul inamic nu ca primi semnalul acustic reflectat de submarin la un nivel suficient, pentru ca acest material poseda o importanta capacitate de absorbtie acustica si este in masura sa-si modifice caracteristicile unde se produc vibratiile”, a indicat acesta.

Rusia a testat rachetele hipersonice Zircon

Rusia a lansat primele teste ale rachetelor hipersonice Zircon, a anuntat ieri pentru Ria Novosti un inalt oficial militar. Aceste arme de ultima generatie vor echipa noile submarine. Rachetele Zircon vor putea atinge o viteza de 5-6 Mach. Anterior, Rusia a nuntat ca aceste arme urmeaza sa echipeze si crucisatorul nuclear lansator de rachete ”Petru cel Mare”, in cadrul unei modernizari a navei care va fi incheiata in 2022.

author avatar
Tudor Borcea
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger