AcasăNewsPutin, campionul Mondialului

Putin, campionul Mondialului

Liderul de la Kremlin, prezentandu-si ID-ul de suporter, alaturi de presedintele FIFA, Gianni Infantino

La mult asteptatul summit de astazi cu Donald Trump, presedintele vine intarit dupa Mondialul organizat in tara sa, inchizand gurile Casandrelor si bifand inca o lovitura de imagine la nivel international.

Liderul de la Kremlin prezentandu si ID ul de suporter alaturi de presedintele FIFA Gianni Infantino

Pentru ca Rusia a reusit un fapt incontestabil: organizarea competitiilor mondiale de fotbal a fost o reusita. Stadioane magnifice si functionale, ambianta calduroasa, nici un incident major, sute de mii de vizitatori (630.000 de Fan ID, pasapoartele de suporter care au insotit biletele pentru meciuri, scutite de vize, au fost eliberate pentru straini inca de la sfarsitul primei runde) au plecat cu amintiri placute dupa ce si-au golit portofelele si cardurile. Presa din intreaga lume a relatat despre atmosfera de sarbatoare care a cuprins Rusia. De care Kremlinul, inclusiv presa apropiata Kremlinului, evident, s-a folosit. ”Am atins inima insensibila a presei mainstream occidentala si in final toata lumea a vazut cine suntem noi cu adevarat”, a lansat Margarita Simonian, redactorul sef de la Russia Today. Amor mare si din partea FIFA, putem s-o contrazicem?  ”Toti ne-am indragostit de Rusia (…) Am descoperit o tara pe care nu o cunosteam”, a declarat presedintele FIFA, Gianni Infantino, saptamana trecuta, in timpul unei vizite la Kremlin. ”Toate temerile pe care unii au incercat sa aduca la  aceasta Cupa Mondiala (…) nu s-au implinit, a fost tocmai opusul”, a subliniat cu emfaza seful fotbalului mondial.

Fara scandaluri,ordin pe unitate

Aceasta „noua imagine” a Rusiei a fost, evident, un obiectiv major al lui Vladimir Putin. Zambaret, alaturi de Gianni Infantino, Putin a salutat faptul ca „multe stereotipuri despre Rusia s-au spulberat” multumita Mondialului-2018. ”Rusia a pregatit Cupa Mondiala fundamental si cu dedicare. Suntem cu adevarat incantati de succes ca am adunat milioane de oameni in jurul fotbalului „, a spus Vladimir Putin. Printre „temerile” evocate de Gianni Infantino, rasismul si huliganismul se aflau in prim plan.

Operatiunea de seducere a Occidentului a reusit dar pacientul poporul rus s a saturat de victorii pe burta goala

Toti au avut in minte imaginile huliganilor rusi care au atacat fanii englezi in timpul Euro-2016, dar acestia stralucit de absenta lor, iar Cupa Mondiala se incheie fara incidente. Deloc surprinzator pentru ca autoritatile au dat ordin pe unitate ca huliganii (altfel bine organizati si sustinuti in multe zone ale societatii ruse) sa vada meciurile la ei acasa, avertizand cu mult inainte ca primul fluier sa se auda pe stadioane ca cine misca gresit va  fi gazduit pe gratis in inchisorile din nordul tarii. Drepturile omului si situatia homosexualilor, problematici care ar fi umbrit Mondialul, nu l-au afectat decat in marja competitiilor. Scurta arestare a militantului gay britanic Peter Tatchell, care prevazuse sa manifesteze tocmai in Piata Rosie pentru a denunta ”tortura homosexualilor din Cecenia”, a facut putine valuri. Mai ales ca, surprinzator, politistii care l-au luat pe sus au facut dovada unor delicateturi deloc obisnuite in sanul fortelor de ordine moscovite. Dar cel mai frapant exemplu este acela al regizorului ucrainean, Oleg Sentsov, intemnitat pentru „terorism” dupa un proces „stalinist” conform Amnesty International si greva foamei timp de doua luni pentru a cere eliberarea „prizonierilor politici” ucraineni detinuti in Rusia. In ciuda multor apeluri pentru eliberarea sa, si acest caz a fost singular iar putini suporteri au fost la curent cu ce i se intampla lui Sentsov.

Mahmureala de dupa

”Libertatea s-a terminat. Bine ati venit in adevarata Rusie”: un tweet, insotit de o fotografie a unei zone rezervata fanilor, acum goala, simbolizand incheierea Cupei mondiale, a devenit viral pe internetul rus. Pentru numeroase voci, critice vizavi de Kremlin, s-au intrebat de ce Rusia nu ofera mereu imaginea bunastarii si armoniei de la Mondial. Iar avantajele Mondialului organizat de Putin risca sa fie prea repede uitate. Rusii nu mai sunt dispusi sa castige pe burta goala meciurile lui Putin cu Occidentul. Incepand de astazi, liderul de la Kremlin, care s-a aratat prea putin pe durata competitiei, delegandu-l pe premierul Dmitri Medvedev sa pozeze prin tribune, se afla la Helsinki unde se va intalni cu Donald Trump, iar subiectele acestui summit sunt numeroase si tensionate: ingerintele Kremlinului in prezidentialele americane, Ucraina si Crimeea, dosarele sirian si iranian, cazul Skripal, tratatele de dezarmare, frictiunile cu NATO, Coreea de Nord. Acasa, Putin va trebui sa gestioneze o foarte nepopulara reforma a pensiilor care l-a costat deja 15 procente din popularitate (scazuta la 64%).In februarie 2014, dupa JO de iarna de la Soci, a caror organizare a fost si ea unanim salutata, Putin se lauda ca lumea a descoperit o Rusie ”deschisa si modernizata”. Trei saptamani mai tirziu, Moscova anexa peninsula Crimeea, deschizand calea primelor sanctiuni economice si inceputul crizei cu tarile occidentale.

author avatar
Tudor Borcea
916 afisari

1 COMENTARIU

  1. Acum toti jidaneii din televiziuni tineau cu Croatia ei nevazand un meci cap coada.Au un stil sa se bage in seama ca musca in curu calului ?.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger