AcasăNewsPutin: Avionul Su-24 a fost doborat pentru a securiza livrarile de petrol...

Putin: Avionul Su-24 a fost doborat pentru a securiza livrarile de petrol catre Daesh

Razboiul ruso-turc al declaratiilor aduce relatiile dintre cele doua tari pe muchie de cutit

Presedintele Federatiei Ruse a lansat, la Paris, acuzatii extrem de grave la adresa Turciei, referindu-se la sprijinul acordat teroristilor pentru a proteja comertul cu petrol livrat de jihadisti avand ca destinatie porturile turcesti. Omologul sau, Recep Erdogan, a anuntat ca va demisiona daca Kremlinul aduce dovezi in acest sens.

Razboiul ruso-turc al declaratiilor aduce relatiile dintre cele doua tari pe muchie de cutit

Nu exista nici un motiv ca aviatia turca sa doboare bombardierul rusesc care nu reprezenta nici o amenintare la adresa Turciei, a declarat Putin, la o conferinta in cadrul summit-ului COP21 de la Paris, informeaza Russia Today. Rusia are motive sa suspecteze ca aparatul a fost doborat pentru a securiza livrarile de petrol ale Daesh cu destinatie porturile turcesti, de unde este incarcat in petroliere, a estimat Putin. ”Avem informatii complementare care confirma, din pacate, ca acest petrol, produs in locuri controlate de Daesh si de alte organizatii teroriste, este transferat la scara industriala catre Turcia”, a adaugat el, noteaza Le Point. Moscova deja a acuzat Ankara, saptamana trecuta, ca ”protejeaza” ISIS si acopera traficul de petrol, care reprezinta una din principalele surse de finantare a gruparii sunite. Vladimir Putin a reamintit ca pilotii  rusi au scris pe bombele lor ”Pentru Paris” si ”Pentru poporul nostru”. ”Iar acest avion (Su-24), care purta aceste inscriptii, a fost doborat de aviatia turca. Despre ce coalitie putem vorbi in aceste conditii?”, a spus Putin.

Erdogan: Si daca nu-i adevarat, va demisiona el?

In replica, presedintele turc, Recep Erdogan, a declarat ca este ”imoral” sa pretinzi ca Turcia cumpara petrol de la Daesh. ”Turcia cumpara petrol si gaz pe cai legale si toate aceste trasee sunt cunoscute”, a spus Erdogan, adaugand ca, daca afirmatiile lui Putin se pot dovedi, va demisiona din functie, dar ca presedintele rus nu o va face daca acuzatiile lansate de el nu se confirma.

Obama cere Ankarei si Moscovei sa se concentreze pe ”dusmanul comun”

Presedintele american a cerut, ieri, la Paris, Turciei si Rusiei sa ”reduca tensiunile” si sa se concentreze pe ”dusmanul comun”, care este ISIS, informeaza RTBF, in momentul in care relatiile dintre cele doua tari sunt degradate la modul in care luni, Vladimir Putin a refuzat sa se intalneasca cu Recep Erdogan, inaintea conferintei ONU pe tema climatului, care are loc la Paris si unde participa cei doi. ”Cum i-am spus si presedintelui Erdogan, avem cu totii un dusman comun, ISIS si vreau sa fiu sigur ca ne concentram asupra acestei amenintari”, a declarat Obama. Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a cerut Rusiei restabilirea dialogului decat sa continue sa lanseze ”acuzatii fara baza” cu privire la achizitii de  petrol provenit de la jihadisti.

Germania intervine militar in Siria

Consiliul de ministri german a validat o interventie militara in Siria, misiune care ar putea mobiliza pana la 1.200 de militari in scopul de a se alatura Coalitiei internationale in lupta contra ISIS, informeaza AFP. Berlin a anuntat insa ca acest mandat, valabil pentru anul 2016, trebuie aprobat si de Bundestag (camera inferioara a Parlamentului), o formalitate, tinand cont de majoritatea confortabila de care dispune coalitia Angelei Merkel, reunind un partid crestin-democrat si social-democratii SPD. Costul operatiunii este estimat la 134 milioane de euro.

Marea Britanie voteaza astazi eventuale raiduri

Premierul David Cameron a anuntat, luni, tinerea unui vot, astazi, in Parlament cu privire la raidurile aeriene contra ISIS in Siria, convins ca va fi gasita o majoritate in favoarea unor asemenea interventii, informeaza AFP. ”Este in favoarea interesului nostru national, trebuie sa actionam impreuna cu aliatii nostri”, a spus Cameron. La ora actuala, Marea Britanie desfasoara raiduri impotriva teroristilor numai in Irak.

author avatar
Tudor Borcea
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger