AcasăNewsPSD, ingropat in sondaje comandate

PSD, ingropat in sondaje comandate

Dupa ce au tacut malc mai bine de un an, sondatorii opiniilor noastre politice dau buzna pe piata taman in prag de Congres. Anuntand, evident, apocalipsa PSD-ului.

Dupa cum a putut vedea tot romanul, PSD a inceput sa dea rasol cu repetitie inca de la preluarea guvernarii. Gafele comise la nivel guvernamental si parlamentar nu numai ca s-au tinut lant, dar ele au si fost dublate de serioase conflicte interne izbucnite periodic in PSD.

Manipulare ordinara, mai ceva ca in politica

Chiar daca istoria recenta a PSD a fost una de-a dreptul ”fierbinte”, sondatorii de opinie au stat cuminti, ba multi au si sustinut ca PSD nu a fost afectat de prostiile facute. Daca a pierdut, in cel mai rau caz, un procent – doua. In mod surprinzator, lumea sondajelor s-a animat brusc cu doar cateva zile inainte de Congresul de sambata, cand sondatorii neamului ”au descoperit” ca PSD-ul si-a gaurit turul de mult ce-a alunecat pe toboganul preferintelor romanilor. Concret, social-democratii ar  fi pierdut 10 – 12 procente (in viziunea SOCIOPOL, care a cotat PSD-ul cu 34%) sau chiar 16 – 17 (in varianta cercetarii lunare Romnibus realizate de IMAS, in care PSD are 28,6%). Problema nu este ca PSD risca sa ajunga, in sondaje, la nivelul USR sau PMP, ci manipularea ordinara la care se dedau sondatorii. Cu totii stim ca orice sondaj apare pe piata cu rezultatele coafate in functie de gustul celui care comanda si plateste cercetarea, ceea ce inseamna ca exista intotdeauna cateva procente scazute/adaugate din pix intr-o parte sau alta. In mod firesc este vorba insa doar de cateva procente (3-4-5), in niciun caz de diferente cuprinse intre 10 si 20 de procente. O coborare a PSD-ului sub 30 la suta poate produce euforia hastagistilor sau a lui Victor Ponta, de exemplu, dar nu poate fi crezuta de nimeni cu scaun la cap.

”Manelele” cantate, contra cost, de sondaje

Este foarte adevarat ca pesedistii sunt ingrijorati de o scadere a partidului in sondaje, dar de una de bun simt – respectiv de o cota care oscileaza in jurul a 40%. Scoruri ca acelea date de SOCIOPOL si IMAS nu sunt posibile, cu toate prostiile facute de PSD, mai ales in lipsa unei Opozitii credibile sau macar vizibile (apropo, SOCIOPOL da PNL-ul la 33%!). Pe vremuri, sondajele de opinie erau credibile si meritau luate in calcul si de politicieni si de electori. Astazi, sondajele de opinie mint mai ceva ca politicienii iar dovada in acest sens stau si chixurile date de exit-poll-uri la alegeri. De regula, cine plateste comanda si muzica, dar sociologii sa nu uite ca in cazul lor credibilitatea este esentiala. Ca urmare, ar fi cazul sa nu mai cante manele ori de cate ori li se lipesc bani pe frunte.

author avatar
Simona Badulescu
341 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger