AcasăNewsProtest al medicilor de familie. Ce spune ministrul Sanatatii

Protest al medicilor de familie. Ce spune ministrul Sanatatii

In prima zi lucratoare din 2018, o parte dintre pacientii care au mers la cabinetele medicilor de familie au aflat pe propria piele ca sunt astfel de doctori care nu au mai eliberat, miercuri, trimiteri la specialisti si nici retete compensate, ca masura de protest.

Au aflat, totodata, si faptul ca sunt medici de familie care nu si-au prelungit actualele contracte cu Casa Nationala de Asigurari prin acte aditionale.

Dinspre SNFP s-a transmis, pe site-ul institutiei, prin intermediul unui mesaj semnat deopotriva de catre presedintele forului, dr. Rodica Tanasescu, si de catre dr Marina Pircalabu, vicepresedinte al FNPMF, faptul ca „Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de  Familie (FNPMF) considera ca s-a ajuns la momentul zero in medicina de familie din Romania”, ca „protestul medicilor de familie este sustinut de Colegiul Medicilor din Romania (CMR), de sindicatului Promedica, unele Colegii judetene ale medicilor precum si de principalele asociatii de pacienti din Romania”, dar si ca „medicii de familie au transmis problemele lor si  Presedintiei Romaniei,  singurul for care mai poate atrage atentia in acest moment asupra bugetului total insuficient alocat AMP, asumata ca prioritate in Strategia nationala”.

Reactia ministrului Bodog

In replica, oficialul aflat in fruntea Ministerului Sanatatii a transmis un punct de vedere, prin intermediul unui comunicat, in care se subliniaza din capul locului faptul ca „dreptul asiguratilor la servicii medicale primare decontate din fondurile de sanatate trebuie respectat”.

MS sustine ca, potrivit datelor venite dinspre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in intreaga tara ar fi „peste 60% din medicii de familie au semnat actul aditional de prelungire a contractului cu casele de asigurari de sanatate, in baza caruia se acorda servicii medicale in sistemul public de asigurari de sanatate, in timp ce in Capitala „numarul medicilor de familie care au semnat actele aditionale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%”.

Totodata, se aminteste faptul ca Florian Bodog, ministrul Sanatatii, a avut mai multe runde de discutii cu reprezentantii medicilor de familie. „Le cer scuze pacientilor si consider total neprofesionista decizia medicilor de familie de a folosi boala si suferinta acestor oameni in negocieri care, de fapt, au pornit de la discutii constructive despre debirocratizarea actului medical, in beneficiul pacientilor si a cadrelor medicale, dupa care s-a ajuns la revendicari de ordin financiar. Ma bucur, totusi, ca o mare parte dintre medicii de familie au inteles dorinta noastra de a gasi solutii si masuri pentru rezolvarea acestui blocaj. In aceasta perioada pacientii pot beneficia de servicii medicale in cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurari de sanatate, in cadrul centrelor de permanenta si in cel al serviciilor de urgenta”, subliniaza Bodog.

241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger