AcasăNewsProiectia unui film ce rula la MTR, intrerupta. In sala s-au auzit...

Proiectia unui film ce rula la MTR, intrerupta. In sala s-au auzit cantece bisericesti

Au fost scene cu totul neprevazute, seara trecuta, la cinematograful din incinta Muzeului Taranului Roman, unde a fost proiectat, doar partial, pana la urma, un film premiat la Cannes. La fata locului au fost chemati si politistii.

 

UPDATE: Era asteptata o reactie din directia Muzeului Taranului Roman, dupa episodul aparut deunazi, la proiectia fimului 120 BPM. Iar aceasta opinie a venit, in cursul dupa-amiezii, prin intermediul unui comunicat remis redactiei, pe care il semneaza Liliana Passima, directorul interimar al institutiei de cultura aflate in apropierea Guvernului si a Pietei Victoria.

Din acest comunicat am extras cateva pasaje, pe care le redam in cele ce urmeaza: „Nu putem fi de acord cu tipul de manifestare precum cea petrecuta ieri seara, din mai multe motive. In primul rand, am mizat intotdeauna pe decenta, conduita si pregatirea intelectuala a publicului nostru spectator, indiferent de apartenentele legate de religie, sex, mediu etc. In al doilea rand, dreptul la vizionare a unui film nu poate fi incalcat de unii spectatori in detrimentul celorlalti. Si mai grav, cei care nu sunt de acord cu continutul unui film nu au dreptul legal de a agresa verbal sau de orice alta natura pe ceilalti spectatori, platitori de bilet si acestia la randul lor. Daca cei implicati doreau sa protesteze legal ar fi putut sa o faca in fata institutiei, pastrandu-se in limitele permise de lege. Pe de alta parte, exista astazi suficiente mijloace de a-ti arata dezacordul in probleme care tin de subiecte care pot crea divergente de opinie. O modalitate de a dezbate in mod real filmul ar fi fost o discutie la finalul proiectiei, in care am fi putut eventual gasi raspuns la intrebari precum: unde se termina arta si incepe propaganda, de care filmul este acuzat. Cu siguranta puteau fi dezbatute o multime de alte probleme pe care filmul le pune: cat de pregatita si disponibila este o societate actuala pentru rezolvarea unor probleme sociale acute care au impact in special asupra generatiilor tinere.

In mod nefericit, protestatarii de ieri, ca si cei de acum 5 ani, nu au vazut in MTR un loc al dezbaterii, ci un instrument de propaganda religioasa, facand un real deserviciu atat imaginii muzeului, ca institutie publica, cat si principiului tolerantei pe care religia crestina il propune ca mod de viata. Ne pare rau sa constatam ca modul de comportament al contestatarilor a fost generat de confuzia in a atasa unei institutii publice de cultura o misiune pe care indeobste o au cultele religioase.

Ne afirmam cu aceasta ocazie dorinta de a nu fi transformati in terenul minat al unor confruntari care tin mai degraba de ideologie decat de credinta. Misiunea muzeelor este inainte de toate o invitatie la descoperire, reflectie si participare adresata fiecaruia dintre noi fara a restrictiona actul cultural si libertatea de constiinta.

Nu in ultimul rand, ne cerem scuze spectatorilor de ieri seara cu regretul de a le fi prilejuit un moment atat de neplacut si ii asiguram ca acest tip de incidente nu se vor mai repeta. Reprogramarea proiectiei va fi anuntata ulterior.”

––––––––-

Se poate spune ca au fost doua tabere in sala respectiva – unii care au venit sa vada filmul, iar altii care au parut decisi sa faca fix contrariul, nemultumiti de tematica peliculei. Acestia din urma au si avut, pana la urma, castig de cauza, pentru ca filmul nu a mai rulat in intregimea sa.

La un moment dat, in sala au aparut, in dreptul ecranului unde era proiectat filmul „120 de batai pe minut” (regizat de francezul de origine marocana Robin Campillo) un banner si un mesaj scris pe o pancarta Romania nu este Sodoma si Gomora”, iar persoanele respective au dat glas unor cantece religioase.

Martor la aceste scene a fost un apreciat cineast roman, care si-a facut cunoscute impresiile pe o retea de socializare. „Nu credeam sa mi se intimple asa ceva. O gasca de crestini-extremisti a intrerupt proiectia filmului 120 BPM la cinematograful din Muzeul Taranului. ”Grand Prix” de la Cannes 2017 e sabotat cu un happening/circ ieftin, cu doamne cu icoane, cu tineri cu privirea sticloasa. Am ascultat cintece bisericesti si in continuare mi se pare ireal ca asa ceva se poate intimpla azi, in Romania. Recomand bandei de agitatori sa continue periplul la “Soldatii” si “O femeie fantastica””, a remarcat regizorul Tudor Giurgiu, care a postat si imagini din timpul episodului neprevazut din sala de cinema.

172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger