AcasăNewsProiect: carte electronica de identitate, inclusiv pentru copiii sub 14 ani

Proiect: carte electronica de identitate, inclusiv pentru copiii sub 14 ani

Un proiect propus dezbaterii publice din directia Ministerului de Interne aduce in discutie o schimbare esentiala in privinta actualelor carti de identitate.

Dupa ce au aparut tot soiul de probleme in functionarea lui, cardul de sanatate ar putea deveni istorie

In primul rand, se are in vedere ca aceste documente sa contina – pe langa datele de identificare ale romanilor – si informatii despre istoricul medical al unei persoane. Ceea ce i-a dus pe multi cu gandul ca actualul card de sanatate ar putea disparea in urmatoarea perioada, mai ales ca se precizeaza ca „prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind continutul de date al cartii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat in sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate. Astfel, „functionalitatea” de card de sanatate va fi asigurata de certificatul digital emis de MAI, inscris in cip. Cardul national de sanatate isi inceteaza valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronica de identitate„.

Aflam, totodata, ca s-ar avea in vedere ca sa aiba o astfel de carte de identitate si copiii cu varste intre 0 si 14 ani, adica nu doar adolescentii care au implinit 14 ani, cum se intampla la momentul de fata. Insa aceasta prima varianta nu este obligatorie, ci se emite doar in cazul in care o solicita parintii. Si anume, oficialii MAI mentioneaza ca „optional, cartea de identitate simpla sau cartea electronica de identitate se poate elibera inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti„, urmand ca sa aiba durata diferita de valabilitate – 2 ani, in cazul copiilor intre 0 si 14 ani, 4 ani, pentru persoanele cu varsta intre 14 si 18 ani si 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.

E important de avut in vedere faptul ca oficialii anunta ca schimbarile au in vedere, pe langa „garantii suplimentare de securitate” in cazul cetatenilor, si asigurarea certitudinii, in cazul institutiilor publice, ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul datelor de identificare inscrise pe respectivul document.

Textul proiectului poate fi consultat pe site-ul mai.gov.ro, la sectiunea Transparenta decizionala.

author avatar
Cristina Stefan
381 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger