AcasăNewsProbleme auditive si risc de pierdere a memoriei pentru supravietuitorii atentatelor din...

Probleme auditive si risc de pierdere a memoriei pentru supravietuitorii atentatelor din Bruxelles

Socul post traumatic induce des alterarea calitativa a memoriei

Un ultim bilant revizuit al atentatelor de saptamana trecuta din capitala Belgiei indica 28 de persoane decedate, au anuntat autoritatile belgiene, care au explicat ca bilantul anterior de 31 de morti cuprindea si cei trei teroristi kamikaze. Pentru cei scapati cu viata, alt cosmar incepe.

Socul post traumatic induce des alterarea calitativa a memoriei

„Sunt 28 de victime si trei kamikaze a caror moarte este confirmata„, a declarat Benoit Ramacker, un purtator de cuvant al centrului de criza in cazul atentatelor de marti, pentru AFP, noteaza La Derniere Heure. Autoritatile au anuntat, miercurea trecuta, un bilant provizoriu de 31 de morti, care-i include si cei trei kamikaze (doi care s-au detonat pe aeroportul Zaventem si unul la statia de metrou Maelbeek), ale caror corpuri nu au putut fi inca identificate. Dintre cele 28 de persoane ucise, 24 au fost identificate.  14 au murit in aeroportul Zaventem si zece la statia de metrou Maelbeek, aflata in apropierea institutiilor europene. Dintre cele 24 de victime  identificate, 13 sunt de nationalitate belgiana, iar 11 sunt straini, din opt tari. Potrivit centrului de criza, numarul ranitilor este de 340 (cetateni belgieni plus de 19 nationalitati diferite). Sambata, 101 erau spitalizati, 62 la terapie intensiva iar 32 in centre pentru arsuri grave. ”Bilantul este, din nefericire, inca provizoriu”, au precizat autoritatile.

Undele de soc au facut ravagii

Pierderi de auz, tulburari ale urechii interne, tinitus. Numeroase victime sufera de leziuni auditive, cel putin un sfert din persoanele expuse undelor de soc ale deflagratiilor, a estimat Naima Deggouj, medic ORL la clinica universitara Saint-Luc. ”Nu intensitatea zgomotului ci presiunea aerului legata de explozii creaza astfel de leziuni. Cu cat se aflau mai aproape de bomba, cu atat au fost mai expusi, mai ales ca, atat la aeroport cat si la metrou, era vorba de spatii inchise”, a spus specialistul. Spargerea timpanului este patologia auditiva cea mai frecventa in randurile victimelor atentatelor. Printre alte tulburari auditive frecvente in urma unor atentate de tipul celor din Bruxelles este dislocarea micilor oase situate in spatele timpanului, indispensabile auzului dar si leziuni la nivelul urechii interne. Acestea se traduc prin probleme de echilibru, vertij sau senzatie de plutire, uneori fiind necesare purtarea de aparate auditive. Orphee (33 de ani) se afla in metrou cand a explodat bomba si este incapabila sa-si aminteasca ce s-a intamplat dupa deflagratie. ”Nu-mi amintesc decat ca aveam fata plina de sange si nu mai eram in metrou ci la suprafata, intinsa in fata hotelului Thon, a declarat femeia. Aceasta reactie este frecventa celor care au supravietuit unei experiente traumatizante, cum este un atentat cu bomba, alterarea calitativa a memoriei fiind un simptom cheie a starii de stres post traumatic.

Marsul contra fricii, anulat de teama

In contextul ultimelor evenimente, autoritatile belgiene au anulat ”Marsul contra fricii”, care era prevazut, ieri, la Bruxelles, informeaza Reuters. Siguranta cetatenilor este o prioritate absoluta. De aceea, sustinem propunerea autoritatilor si reprogramam pentru o alta data marsul. Solicitam, astfel, cetatenilor, la randul nostru, sa nu iasa in strada in aceasta duminica in Bruxelles”, a declarat un co-organizator al marsului, Emmanuel Foulon. O amanare a marsului, pentru a mai degreva fortele de ordine, a fost solicitata sambata si de ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, si de primarul din Bruxelles, Yavn Mayeur.

Faycal Cheffou, al treilea om de la aeroportul Zaventem

Barbatul cu palarie care apare alaturi de cei doi kamikaze pe aeroportul Bruxelles-Zaventem este Faycal Cheffou, un belgian de 30 de ani care se prezenta ca jurnalist independent, informeaza Reuters. Arestat joi, Cheffou a fost pus sub acuzare pentru ”asasinat terorist”. Barbatul era cunoscut politiei pentru ca a incercat sa recruteze jihadisti in randurile solicitantilor de azil din Bruxelles. Faycal a fost arestat alaturi de alte doua persoane, intr-o masina ce stationa in fata Parchetului federal, in plin centrul Bruxelles-ului.

author avatar
Tudor Borcea
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger