AcasăNewsPrivatizarea CFR Marfa si Electrica. Guvernul promite ORICE ca sa reintre in...

Privatizarea CFR Marfa si Electrica. Guvernul promite ORICE ca sa reintre in gratiile FMI

Disponibil. Victor Ponta ofera tot ceea ce ii cer FMI si Comisia Europeana

Guvernul promite privatizarea CFR Marfa si Electrica, vanzarea de pachete de actiuni la companiile de stat, coplata in sistemul medical si orice o mai fi nevoie, doar pentru a prelungi acordul cu FMI.

Disponibil. Victor Ponta ofera tot ceea ce ii cer FMI si Comisia Europeana

In documentele agreate recent cu FMI Guvernul  si-a luat clar angajamentul (din nou) de a privatiza CFR Marfa. Aceasta companie, alaturi de CFR SA si CFR Calatori, acumulase pana anul trecut datorii de peste un miliard de euro doar la bugetul statului, insa acestea au fost transformate in actiuni. Noile titluri, impreuna cu vechile actiuni sunt luate in discutie pentru a fi scoase la vanzare catre un investitor strategic (nu se stie cine ar putea fi, dar firme din Polonia si Cehia au depus anul trecut oferte neangajante). Autoritatile vor sa privatizeze  CFR Marfa prin vanzarea unui pachet majoritar de actiuni, cel tarziu pana in luna mai, altfel FMI nu va mai prelungi acordul actual.

Obligatii neonorate

Guvernul se angajase fata de FMI ca va vinde in 2012 participatii detinute de stat la  Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si Electrica Distributie (participatii majoritare). Evident ca nu s-a facut nimic.

Promisiuni pe banii bolnavilor

Premierul Victor Ponta a promis FMI ca va introduce coplata in sistemul medical. Nici nu e prea greu, intrucat, pentru a realiza acest lucru, guvernul nu cheltuie niciun leu in plus, In schimb, din 1 martie 2013, pacientii vor fi obligati ca, la externarea din spital, sa plateasca 10 lei. Avand in vedere ca la nivel national, internarile, dar si externarile sunt de ordinul sutelor de mii pe luna, coplata bolnavilor poate aduce la bugetul de stat zeci de milioane de lei lunar.

author avatar
Arpad Dobre
394 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger