AcasăNewsPrincipalul investitor de la Rosia Montana, scandal in Guineea

Principalul investitor de la Rosia Montana, scandal in Guineea

Beny Steinmetz

O investigatie derulata de Departamentul Justitiei din SUA si autoritatile din Guineea a condus la arestarea a doi directori executivi de la BSG Resources si a unui cetatean francez.

Conform Bloomberg, cei trei vor fi judecati la New York, acuzatiile referindu-se la modul in care BSG Resources (BSGR) a obtinut drepturile asupra proiectului minier de la Simandou, Guineea.

Steinmetz, cu o avere de 8,9 miliarde de dolari, se tine cu dintii de proiectul minier din Guineea
Beny Steinmetz

Acuzatie de coruptie

Zacamantul contine resurse unice de minereu de fier de inalta calitate, cu o valoare de 50 de miliarde de dolari. Miliardarul israelian Beny Steinmetz, unul dintre principalii investitori si la proiectul minier de la Rosia Montana, ar putea pierde drepturile asupra zacamantului urias, din cauza ca a obtinut contractul „fortat”. Acuzatia de coruptie este bazata pe faptul ca BSGR a obtinut, in 2008, o parte din drepturile comerciale pentru proiectul de la Simandou, dupa ce Guvernul a anulat o sectiune din licenta detinuta de gigantul Rio Tinto. In 2010, BSGR a vandut 51% din drepturile detinute la Simandou si un alt proiect catre Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari.

Disensiuni intre Guvern si Presedintie

Interventia presedintelui Alpha Conde a determinat Guvernul sa-si revizuiasca optiunile. Astfel, a oferit grupului Rio Tinto  „un parteneriat strategic pentru 50-100 de ani”, cu finantare semnificativa din China. In schema ramane si Vale. Iar BSGR merge la tribunal.  Potrivit raportului Transparency International din 2012 privind indicele coruptiei, Guineea este pe locul 154 din 174 de tari. „Acuzatiile ca ar fi avut loc vreo neregula in privinta modalitatii in care BSG Resources a obtinut drepturile miniere din Guineea sunt complet nefondate”, se arata intr-un comunicat al BSG Resources.

author avatar
Adina Mutar
503 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger