AcasăNewsPrincipala opozitie siriana nu va participa la Geneva II

Principala opozitie siriana nu va participa la Geneva II

Zonele libere sunt sub blocada armatei siriene care infometeaza populatia

Consiliul National Sirian (CNS), cea mai importanta grupare a opozitiei siriene, nu va participa la conferinta de pace Geneva II.

Zonele libere sunt sub blocada armatei siriene care infometeaza populatia
In Gouta, oamenii fac paine din linte
Brigada 13 a inceput ofensiva „Cutremurul”

Mai mult, CNS ameninta sa se retraga din coalitia antiregim, daca aceasta va lua parte la reuniune. , „Am luat decizia ferma de a nu merge la Geneva, avand in vedere circumstantele actuale”, a declarat presedintele Consiliului, Georges Sabra. Convorbirile de pace dintre reprezentantii regimului lui Bashar al-Assad si reprezentanti ai opozitiei nu reprezinta, pentru poporul sirian, decat o mascarada pusa la cale de rusi. Regimul isi continua atrocitatile, sub „obladuirea” ONU si a marilor puteri, care inchid ochii la ceea ce se intampla in Siria de dragul anuntarii reusitei „diplomatice” in privinta armelor chimice. In toate orasele in care Armata Siriana Libera (ASL) i-au scos pe soldatii lui Bashar in afara, s-a instituit blocada la alimente, ajutoare medicale, fiind taiate si serviciile curente de alimentare cu apa, curent electric etc. Peste 35.000 de oameni, numai in imprejurimile Damascului, sunt in imposibilitate de a-si procura hrana. „Sunt regiuni in care  regimul interzice chiar si aprovizionarea cu paine”, afirma Sabra. In plus, toate aceste regiuni „libere” sunt supuse bombardamentului sistematic, zilnic inregistrandu-se zeci de civili ucisi. Sabra insista asupra inlaturarii lui Bashar al-Assad, ca principala conditie inaintea oricaror negocieri. Poporul sirian acuza comunitatea internationala ca este oarba si surda la suferinta provocata de un dictator criminal, care a folosit toate armele pe propriul popor, inclusiv cele interzise, bombe cu fragmentare (inca le foloseste), napalm si arme chimice.

In nord, Brigada 13 a ASL a pornit marea ofensiva numita Zalzala („Cutremurul”), pentru a sparge blocadele armatei lui Bashar, care are o puternica baza la Wadi al-Daif.  Unul dintre grupurile anti-Assad care lupta in Siria, brigazile ash-Sham, care se subordoneaza ASL, a avertizat, duminica, populatia din Damasc si vecinatati, sa plece de langa obiectivele militare, pentru ca acestea vor fi supuse unui bombardament sustinut cu rachete, daca regimul nu ridica blocada din sudul Damascului, unde populatia moare de foame.

Secretarul de stat american, John Kerry, se va intalni luni, la Londra, cu emisarul special al ONU si al Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, pentru a discuta despre pregatirea unei conferinte de pace numita Geneva-II. Rusia si SUA, marii negociatori de „pace” doresc sa convoace la mijlocul lunii noiembrie aceasta conferinta internationala, cu Bashar, a carui armata a facut peste 200.000 de victime, iar de soarta detinutilor politici nu se mai stie nimic, inca la putere.

author avatar
Adina Mutar
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger