AcasăNewsPrimul test al scutului antiracheta in Europa

Primul test al scutului antiracheta in Europa

Statele Unite si aliatii NATO vor incepe luna aceasta primele teste practice ale componentei navale a sistemului antiracheta in Europa, a anuntat mass-media americana, sambata, citand surse US Navy. In timpul exercitiilor, o racheta balistica va fi trasa din insulele arhipelagului Hebrides, in largul Scotiei.

Un sistem Aegisus SM-3 terestru va fi instalat si la baza romaneasca Deveselu

Potrivit informatiilor din cadrul celei de-a VI-a flota a Statelor Unite, patru distrugatoare dotate cu sistemele Aegisus aflate la baza spaniola Rota vor participa la exercitii. Germania, Canada, Spania, Franta, Italia, Norvegia, Olanda si Marea Britanie vor lua parte la aceste teste. In timpul manevrelor, o racheta balistica neinarmata va fi trasa din insulele arhipelagului Hebrides (in largul Scotiei). Navele angajate in manevre vor trebui sa o detecteze si sa o distruga folosind o racheta a sistemului maritim Aegisus SM-3, noteaza Sputnik. Un sistem similar, dar terestru, va fi instalat si la baza Deveselu din Romania. Navele angajate in exercitiu vor trebui si sa intercepteze o racheta antinavala. ”Am discutat cu secretarul general adjunct si despre sistemul american de aparare antiracheta, despre stadiul implementarii sale si – dupa cum cunoasteti – am salutat faptul ca sistemul pe care il gazduim la Deveselu devine operational pana la sfarsitul acestui an. Dupa integrarea acestuia, in primavara viitoare, in sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, cu siguranta apararea colectiva a Aliantei va fi intarita”, a declarat saptamana trecuta ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, dupa consultarile cu secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow. ”Am discutat pe scurt si despre stadiul implementarii structurilor NATO de comandament din Romania  – Unitatea NATO de Integrare a Fortelor (NATO Force Integration Unit) si Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est (MND SE) – care sunt capabilitati esentiale in realizarea planului de actiune Readiness Action Plan, dar si pentru imbunatatirea capacitatii Aliantei de a face fata cu succes eventualelor provocari viitoare. In acest context consideram ca este importanta o prezenta rotationala credibila si predictibila a fortelor Aliate pe flancul estic, in cadrul unui plan robust de masuri de reasigurare si de descurajare”, a mai precizat Aurescu.

Cu ochii pe Moscova

Statele Unite au trimis deja si avioane de lupta multirol F-22 in Europa, conform proiectului de intarire a securitatii aliatilor NATO, lansat in 2014 pe fondul deteriorarii situatiei din Ucraina. ”Deplasarea avioanelor F-22 va intari fara indoiala potentialul fortelor noastre aeriene”, a declarat secretarul american al fortelor aeriene, Deborah Lee James. Statele Unite ar putea, pe de alta parte, sa deplaseze arme grele in Europa, pentru prima data dupa sfarsitul Razboiului Rece. Potrivit New York Times, este vorba de stocarea de armament pentru 3.000-5.000 de oameni, ca raspuns in fata unei ”eventuale agresiuni a Rusiei”.

author avatar
Tudor Borcea
667 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger