AcasăNewsPrimul si singurul Muzeu al COFETARIEI din Romania!

Primul si singurul Muzeu al COFETARIEI din Romania!

Primul si singurul Muzeu al Cofetariei din Romania, in care sunt adunate peste 360 de exponate, este deschis in Arad, rezultat al eforturilor depuse de maestrul cofetar Ioan Gui – in varsta de 74 de ani.

„Dupa ce am practicat timp de 42 de ani profesia de cofetar, rastimp in care o importanta perioada de timp am condus Laboratorul de cofetarie al TAPL Arad, am hotarat sa infiintez un muzeu al cofetariei, in amintirea marilor mesteri cofetari ai Aradului din perioada interbelica. Si, cum nu aveam alt spatiu la dispozitie, am apelat la bunavointa sotiei mele, din partea careia am primit acceptul de a amenaja muzeul in doua dintre incaperile casei noastre, situata pe strada Nicolaus Lenau nr 3, in cartierul Sanicolaul Mic al municipiului Arad”, a declarat miercuri, Ioan Gui, citat de realitatea.net.

In muzeu sunt reunite peste 360 de exponate, printre care masina de preparat inghetata si de fabricat bomboane, ambele fabricate in jurul anului 1920, masina cu curele de transmisie pentru macinat zaharul, un agregat pentru prepararea martipanului.

„Am inceput sa adun masinile, ustensilele si documentele din muzeu la inceputul anilor ’70, pe unele cumparandu-le, iar pe altele primindu-le de la batranii maestrii cofetari pe care i-am mai prins in viata. Insa ideea deschiderii unui muzeu de profil a inceput sa prinda viata abia la inceputul anilor 2000, cand, ajutat de cativa apropiati, am inceput restaurarea exponatelor”, a precizat Ioan Gui.

Muzeul este deschis din anul 2006 si este vizitat mai ales de grupuri de elevi de la scoli de profil, de turisti din tara si din strainatate.

Foto: Facebook

author avatar
Alina Costache
404 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger