Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Primul sfant gay

Primul sfant gay

Autor:

Mychal Judge, preotul care si-a declarat homosexualitatea si care si-a pierdut viata in 11 septembrie 2001, alaturi de pompierii din New York, face obiectul unui foarte activ lobby in favoarea canonizarii sale.

 

preot mare Primul sfant gay

O fotografie bulversanta: preotul Mychal Judge, scos din infernul turnului nord al World Trade Center, unde a ramas pana in ultima clipa sa-i impartaseasca pe muribunzi

In 1990, Judge devine capelanul pompierilor din New York, o sarcina traditional rezervata catolicilor. Moartea l-a surprins in timp ce impartasea un pompier ranit mortal de un ”jumper”, cum au fosti denumiti cei care s-au aruncat din turnurile World Trade Center pe care flacarile le transformasera in iad. O fotografie Reuters, in care Mychal Judge este scos din daramaturile turnului nord WTC a fost denumita ”Pieta moderna”. Inainte ca o strada din New York si un feribot sa fie botezate cu numele lui, la 68 de ani, Judge a fost prima victima oficiala a atentatelor din 9/11. Corpul sau a ajuns  la morga, cu eticheta DM0001-01. ”Un sfant”, declara primarul de atunci, Rudolph Giuliani, dezvaluie Slate. Insa, in ochii apropiatilor preotului, daca Judge merita onoruri, aceasta era legat de ratiuni mult mai confidentiale. Judge ”adora sa fie catolic asa cum adora sa fie gay”, au marturisit acestia.

preot 2 Primul sfant gay

Casca si uniforma capelanului, expuse la muzeul pompierilor din New York

O realitate care, la acea vreme, era de neconceput in SUA, unde bolnavii de SIDA erau marginalizati de parohii. Nu si de Mychal Judge.

Extensia criteriilor sanctificarii

Pentru ca Vaticanul sa recunoasca un sfant, procesul este lung, complicat, politic. In plus, un eventual miracol trebuie dovedit. Exista categoria ”martirilor”, ucisi din cauza credintei lor, si ”marturisitorii credintei”, acei care si-au consacrat viata unor ”virtuti eroice”, in conformitate cu terminologia bisericii catolice. Pentru a fi angaja pe calea canonizarii, intreaga viata a persoanei respective trebuie sa treaca prin cele mai dese site ale Vaticanului.

cruci Primul sfant gay

Oficial, Judge a fost prima victimă din 9/11

Insa in luna iulie, Vaticanul anunta ca-si extinde criteriile de sanctificare creand o noua categorie pentru cei care si-au sacrificat cu buna stiinta viata in folosul altora: Oblatio vitae sau ofranda vietii.”De acum incolo, sfintii pot fi si oameni care au trait o viata relativ comuna inainte de un sacrificiu extraordinar si suprem”, estimeaza Mathew Schmalz, profesor de studii religioase la College of the Holy Cross,  Massachusetts. ” O charisma supranaturala, un extrovertit capabil sa  imbratiseze pe toata lumea, sa-si dea viata pentru toata lumea”, spun apropiatii lui Judge. Pe hartie, orientarea sexuala a lui Judge nu ar trebui sa fie un obstacol in calea canonizarii. Nimic nu dovedeste ca si-a incalcat si juramintele de castitate, facute la sfarsitul lui 1950. ”Chiar si in ochii catolicilor traditionalisti, candidatura sa ar trebui sa fie acceptabila, vazut prin prisma faptului ca si-a respectat invataturile catehismului”, explica James Martin, preot si editorialist al revistei iezuite America. In optica canonizarii primului sfant gay din istorie, adauga el, Mychal Judge este ”testul perfect”. Biserica catolica judeca ”actele homosexuale” ca o ”dezordine intrinseca” si, daca Judge si-a acceptat propria homosexualitate, chiar si de-o maniera casta, atunci sanctificarea sa nu va provoca semne de intrebare?

Papa Francisc, mai conciliant?

Sub toiagul suveranului pontif, vremurile par propice pentru sanctificarea lui Judge. Chiar daca Papa Francisc nu a transat cu linia catolica in ce priveste homosexualitatea, observatorii il considera mai conciliant decat predecesorii. ”Cine sunt eu sa judec?”, a raspuns Sanctitatea Sa, intrebat de un jurnalist despre preotii homosexuali. ”Se simte o reala deschidere din partea Papei Francisc, dar porta bisericii e grea si nu va ramane deschisa vesnic. Daca trebuie lobby (pentru Judge) , acum e momentul”, apreciaza observatorii acestui caz. Pentru catolicii gay, rezultatele cazului Judge caz vor fi cruciale, o eventuala canonizare a lui putand dovedi fara tagada ca homosexualii au loc in sanul bisericii. Chestiunea, apreciaza expertii, nu este de a afla daca o persoana LGBT poate fi considerata ca sfanta, ci de a sti daca catolicismul este pregatit sa accepte un sfant a carei homosexualitate nu poate fi ignorata sau camuflata sub ambiguitatea interpretarilor istorice.
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!