Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Primul jurnalist roman condamnat la inchisoare pentru că a furat știri

Primul jurnalist roman condamnat la inchisoare pentru că a furat știri

Autor:

Un tanar in varsta de 25 de ani din Vaslui, absolvent al Facultatii de Jurnalism din Iasi, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani cu suspendare pentru comiterea de infractiuni informatice.

 

tvr 665x500 Primul jurnalist roman condamnat la inchisoare pentru că a furat știri

Concret, Andrei Ciobanu si-a insusit mai multe stiri de presa care apartineau in realitate TVR, folosindu-le/prezentandu-le ulterior ca realizari proprii. Potrivit Ziarul de Iasi, decizia a fost pronuntata luni de Curtea de Apel Iasi, si este definitiva. Ca pedeapsa complementara, autorul faptei a fost obligat de instanta sa presteze 60 de zile de munca in folosul comunitatii, sursa citata indicand ca va fi vorba fie la Stadionul „Emil Alexandrescu”, fie la Caminul de batrani „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Iasi. Este al doilea caz din aceasta sfera de activitate care ajunge in zona penala, dupa ce cunoscutii Daniel Buzdugan si Mihai Morar au fost instiintati ca vor fi cercetati penal pentru ca ar fi incalcat drepturile de autor – insusindu-si o serie de glume facute de alti autori. In cazul lui Morar si Buzdugan, deocamdata povestea se afla la stadiul de cercetare.

ciobanu Primul jurnalist roman condamnat la inchisoare pentru că a furat știri

Andrei Ciobanu

Revenind la jurnalistul vasluian, trebuie mentionat faptul ca el face obiectul primei situatii in care un gazetar este dovedit ca a “furat” stirile altora – cu mentiunea ca jurnalistul respectiv nu s-a limitat doar la a publica articole scrise de altii, ci a si accesat ilegal contul de e-mail al corespondentilor TVR, pentru a obtine articolele/stirile respective.  Pe undeva, verdictul dat de Curtea de Apel Iasi poate crea un precedent. El  deschide un front de lupta interesant, intr-o presa in care foarte multe institutii media, fie activand pe suport tiparit, fie online sau audio-vizual, obisnuiesc sa functioneze pe sistemul “copy-paste”. Conform Ziarul de Iasi, Andrei Ciobanu – fost colaborator al postului – a ajuns in vizorul justitiei dupa ce reprezentantii TVR Iasi au constatat ca informatiile de pe adresa de e-mail proprie erau publicate pe un site extern, la care respectivul lucra. Potrivit DIICOT Iasi, in perioada 26 februarie – 9 aprilie 2014, Andrei Ciobanu „a folosit in mod neautorizat parola la contul de e-mail corespondentitviasi@gmail.com, pentru a accesa neautorizat contul si a prelua prin transfer neautorizat de date continutul stirilor transmise prin acest cont de corespondenta electronica de catre colaboratorii si reporterii TVR Iasi“.
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!