AcasăNewsPrimarul Tudorache cere demiterea conducerii Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti

Primarul Tudorache cere demiterea conducerii Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti

 

La cateva zile de cand Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti a prelungit cu 10 ani autorizatia pentru groapa de gunoi Iridex, edilul sectorului 1 ii adreseaza Gratielei Gavrilescu, ministrul Mediului, o scrisoare deschisa. In care solicita, printre altele, demiterea conducerii APM Bucuresti.

Redam in cele ce urmeaza, integral, textul documentului adresat ministrului mediului, conform comunicatului remies redactiei „National”:

„Stimata doamna Ministru,

 

In data de 14.02.2018, Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti a prelungit Autorizatia Integrata de Mediu nr.15 pentru CMID Iridex, act care constituie o veritabila agresiune asupra bucurestenilor din zona de nord a Capitalei. Aceasta zona a devenit, in ultimii ani, cea mai poluata a Bucurestiului, tocmai din cauza activitatii desfasurate de societatea pe care subordonatii dvs. din APMB au considerat ca trebuie sa o autorizeze inca o data. Mirosurile pestilentiale ale gazelor de depozit emise de instalatiile gropii de gunoi Iridex fac irespirabil aerul din cartierele Chitila, Bucurestii Noi, Straulesti, Damaroaia, Pajura si Giulesti-Sarbi. Satui si revoltati de perpetuarea acestei stari de fapt, oamenii din aceste cartiere ne cer noua, autoritatilor publice, sa actionam pentru a opri acest atentat la confortul si la sanatatea lor.

Ca primar al Sectorului 1, consider ca este de datoria mea sa actionez in sensul apararii intereselor cetatenilor pe care-i reprezint. De aceea, inca de la inceputul mandatului, din anul 2016, am initiat demersuri – atat juridice, cat si de presiune publica – pentru ca aceasta stare de fapt sa inceteze, iar oamenii din nordul Capitalei sa nu mai fie agresati de poluarea generata de groapa de gunoi Iridex. Campania noastra, a cetatenilor din Sectorul 1, intitulata „Aer curat, bun de respirat”, a intrunit adeziunea a 31.800 de bucuresteni care au semnat petitia prin care solicitam interventia Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti in scopul intrarii in legalitate a poluatorilor din nordul Capitalei.

Decizia APMB din 14 februarie a.c., de prelungire a autorizatiei de mediu pentru Iridex, constituie o insulta la adresa acestor oameni si o nesocotire flagranta a cadrului legal care reglementeaza domeniul – Hotararea de Guvern nr.  349/2005. Totodata, Agentia isi ignora propriile constatari privitoare la nivelul poluarii constante cu hidrogen sulfurat, constatari facute incrucisat, cu doua laboratoare diferite, dar care au ajuns la aceleasi concluzii privitoare la depasirile valorilor limita admise.

Mai mult, Agentia a decis sa prelungeasca autorizatia de mediu a Iridex in conditiile in care Primaria Sectorului 1 a intentat o actiune in instanta pentru suspendarea acesteia. Actiunea noastra este intemeiata, printre altele, pe faptul ca autorizatia a fost emisa in pofida faptului ca Iridex nu a depus suma de bani ceruta de lege ca garantie ca „sunt indeplinite obligatiile privind siguranta depozitului pentru respectarea cerintelor de protectie a mediului si a sanatatii populatiei, care decurg din autorizatie”. Acest fapt este, insa, grav mai ales din perspectiva declansarii procedurii de infringement (penalizari) pentru Romania, pe capitolul „mediu”, pentru nerespectarea normativelor europene privind depozitarea deseurilor. Desi APM-Bucuresti a revizuit, in repetate randuri, AIM nr. 15, fiind obligata sa includa, incepand cu anul 2005, constituirea Fondului de inchidere si post-inchidere, Agentia sustine ca, „din informatiile primite din partea operatorului Iridex, rezulta ca, in prezent, acesta a solicitat PMB initierea de negocieri pentru stabilirea tarifului aferent serviciilor de monitorizare post-inchidere”.

De asemenea, in conditiile in care depozitul Iridex de pe raza comunei Chiajna a fost proiectat pentru 4.500.000 metri cubi de deseuri, Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti dupa emiterea Acordului de Mediu nr. 1/2010, comite in mod repetat pentru acest operator falsuri in Autorizatia Integrata de Mediu. Aceste falsuri permit depasirea volumului initial cu 1,5 milioane de metri cubi. Acordul de Mediu nr.1/2010 este un document emis in vederea extinderii nejustificate si ilegale a depozitului de deseuri Chiajna-Rudeni, administrat de Iridex, cu inca doua celule, pe langa cele cinci, initiale.

Pe aceste temeiuri si tinand cont de indatoririle pe care fiecare dintre noi le are cu prioritate fata de cetatenii romani pe care-i reprezentam, si nu fata de interesele unor companii private care se incapataneaza sa nu respecte legea, va solicit public urmatoarele:

  • Demiterea conducerii Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti, in vederea tragerii acesteia la raspundere in fata legii;
  • Revocarea actului administrativ din 14.02.2018 pe considerente de neconformitate cu legea;
  • Demararea de urgenta a procedurilor de inchidere a celulelor 6 si 7 ale depozitului Iridex, care functioneaza fara delegare din partea Primariei Municipiului Bucuresti inca din anul 2010;
  • Aplicarea de urgenta a solutiilor legale pentru obligarea Iridex la constituirea imediata a Fondului de inchidere si monitorizare post-inchidere.

Am convingerea ca, in calitatea dvs. de om politic investit, in repetate randuri, cu incredere de catre cetateni, in calitatea dvs. de ministru in ale carui atributii intra si aceea de a va asigura ca Romania respecta standardele europene in materie de protectie a mediului, veti raspunde pozitiv solicitarilor pe care vi le adresez public, prin aceasta scrisoare deschisa.

Cu prietenie si cu speranta unei bune colaborari,

                      DAN TUDORACHE,

                      Primarul Sectorului 1″

author avatar
Andrei Coman
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger