AcasăNewsPrimariile datornice, obligate sa se imprumute la Trezorerie cu dobanda

Primariile datornice, obligate sa se imprumute la Trezorerie cu dobanda

Daniel Chitoiu a precizat ca primariile vor returna creditele de la Trezorerie in cinci ani

FMI a recomandat, iar autoritatile au decis ca primariile sunt obligate sa-si achite datoriile mai vechi de 90 de zile (arierate), luand imprumuturi de la Trezorerie.

Daniel Chitoiu a precizat ca primariile vor returna creditele de la Trezorerie in cinci ani

Seful Delegatiei FMI a Bucuresti, Erik de Vrijer, remarca recent faptul ca autoritatile locale au arierate mai mari decat veniturile anuale. Pe considerentul „faceti cum va spunem noi, altfel imaginea Romaniei va avea de suferit in fata investitorilor straini”, oficialul FMI a recomandat (de fapt, a dispus) ca primariile sa fie imprumutate de catre stat, ca sa plateasca arieratele si sa returneze creditele in mai multi ani. Zis si facut, autoritatile au „percutat”, iar recomandarea s-a transformat in masura obligatorie.

Credite noi pentru datorii vechi

Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a precizat ca primariile se vor imprumuta de la Trezorerie la nivelul dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei, de 5,25% pe an. Chitoiu a mentionat ca imprumuturile trebuie returnate de primarii in maximum cinci ani.

Constrangeri

Administratia publica locala avea ca tinta (fixata de FMI) reducerea datoriilor la 300 de milioane de lei in decembrie 2012, in conditiile in care, in septembrie 2012, arieratele se ridicau la peste 1,3 miliarde de lei. Printr-o minune, acestea au scazut, totusi, la 840 de milioane de lei la sfarsitul anului trecut. Erik de Vrijer a avertizat ca una dintre preconditiile de continuare a acordului cu FMI este reducerea arieratelor la cel mult 300 de milioane de lei pana in mai 2013 si scaderea lor la zero pana la sfarsitul acestui an. Curioasa matenatica… Pai si cu datoriile platibile in cinci ani, acumulate dupa contractarea de credite noi (care devin arierate dupa 90 de zile), cum ramane?

author avatar
Arpad Dobre
106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger