AcasăNewsPrimaria Sectorului 1 lupta in instanta pentru blocarea procesului de autorizare...

Primaria Sectorului 1 lupta in instanta pentru blocarea procesului de autorizare a gropii Iridex

Reprezentantii Primariei Sectorului 1 au anuntat urmatoarele aspecte:

„Luni, 05 februarie 2018, a inceput procesul intentat de Primaria Sectorului 1 Agentiei pentru Protectia Mediului a Municipiului Bucuresti pentru blocarea procesului de autorizare a Gropii Iridex. In ciuda numeroaselor proteste ale cetatenilor Sectorului 1 si nu numai, Agentia pentru Protectia Mediului a Municipiului Bucuresti doreste eliberarea autorizatiei de mediu pentru acest depozit de deseuri care polueaza aerul Capitalei.

Pentru a apara dreptul locuitorilor Sectorului 1 la un mediu sanatos, Primarul Dan Tudorache s-a alaturat protestului organizat sambata, 03 februarie 2018, de locuitorii cartierelor Bucurestii Noi, Chitila si Straulesti. Cetatenii sunt revoltati fiindca autoritatile statului, cu raspundere in domeniul protectiei mediului, nu iau masuri pentru oprirea emisiilor de hidrogen sulfurat in atmosfera. Primarul Sectorului 1 i-a asigurat de tot sprijinul sau in obligarea celor care otravesc aerul Capitalei sa se conformeze normelor legale de protectie a mediului.

“ In lupta pentru un aer curat, locuitorii Sectorului 1 au in mine un aliat. Sunt alaturi de lupta comunitatii locale pentru eliminarea poluarii provenite de la gropile de gunoi de la marginea Bucurestiului. Au trecut aproape doi ani de cand, impreuna, am inceput demersurile impotriva celor care otravesc aerul Capitalei. Doresc sa-i asigur pe locuitorii Sectorului 1 ca ma voi bate cu toate mijloacele legale pentru a rezolva aceasta problema”, a afirmat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Aproape 40.000 de bucuresteni au spus DA pentru inchiderea gropilor de gunoi

In urma numeroaselor reclamatii primite de la cetateni, Primaria Sectorului 1 a declansat in luna octombrie 2016 campania „Aer curat, Bun de respirat”, actiune civica ce are ca scop rezolvarea problemelor de mediu create de poluatorii  din nordul Bucurestiului. Locuitorii Capitalei s-au alaturat in numar mare campaniei, aproape 40.000 de bucuresteni semnand  pentru inchiderea gropilor de gunoi poluante. Listele cu semnaturi au fost depuse la sfarsitul lunii noiembrie 2016 de primarul Dan Tudorache la registratura Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti (APMB).

Sectorul 1 va investi in tehnologii moderne de tratare si de scoatere a mirosurilor din gunoaie

Consiliul Local a adoptat in unanimitate in luna aprilie 2017 Documentul Cadru de Implementare a Strategiei de dezvoltare si functionare pe termen mediu si lung a Serviciului Public de Salubrizare in Sectorul 1 al Capitalei.

Acest document pune bazele primului proiect important de protectie a mediului din Capitala, prin armonizarea intregii legislatii privind managementul deseurilor, de la directivele europene si legislatia nationala, pana la hotararile Consiliului General al Municipiului Bucuresti si cele ale Consiliului Local.

Urmand modelul vest-european, Primaria Sectorului 1 intentioneaza sa trateze gunoaiele, astfel incat la groapa de gunoi sa fie depusa o cantitate de deseuri redusa considerabil, sub forma unui material inert, care nu polueaza aerul Capitalei.

Primaria Sectorului 1 va face investitii in tratarea si scoaterea mirosurilor din gunoaie, in reciclarea materialelor refolosibile, urmarind reducerea costurilor si un mai bun control asupra cantitatilor de deseuri. Astfel, Sectorul 1 va deveni un model de bune practici in domeniul selectarii si tratarii deseurilor din oras.

In concret, administratia Sectorului 1 va investi in colectarea selectiva reala pe doua fractii: fractie umeda si fractie uscata. In acest sens, vor fi amenajate platforme de colectare gunoi la asociatiile de proprietari, cu acces restrictionat pe baza de cartele magnetice. Prin aceste platforme vor fi eliminate mirosurile, insectele, rozatoarele si vor fi igienizate ghenele.

Totodata, vor fi achizitionate mini statii de compost care vor fi instalate gratuit la case, astfel incat gunoiul umed sa devina ingrasamant natural.

De asemenea, va fi construita o statie de tratare. Aici fractia umeda intra in proces de deshidratare, iar din fractia uscata se  separa plasticul, hartia, sticla si metalele pentru a fi reciclate. Fractia umeda devine un material uscat, fara miros, care va putea fi transformat in pamant de flori, sau se va folosi la acoperirea gropilor de gunoi.

Prin aceste investitii, Sectorul 1 va deveni un model de bune practici in domeniul selectarii si tratarii deseurilor din oras.”        

author avatar
National
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger