AcasăNewsPrimaria sectorului 1 demareaza marea reabilitare

Primaria sectorului 1 demareaza marea reabilitare

Primaria condusa de Dan Tudorache are planuri mari, care includ, in premiera pentru Capitala, reabilitarea termica a caselor, dar si anveloparea blourilor si modernizarea lifturilor din blocurile reabilitate termic.

Astfel, oficialii Primariei sectorului 1 transmit faptul ca institutia va demara in acest an programul de sustinere financiara din resurse bugetare si din fonduri europene a reabilitarii termice a locuintelor tip casa.  In acest sens, institutia va aloca, in anul 2018, suma de 672.000 de lei, din bugetul propriu, pentru pregatirea documentatiei necesare atragerii de fonduri europene destinate finantarii programului de reabilitare termica a caselor. „Acest program pe care il demaram in 2018, pe care eu il numesc anul relansarii marilor investitii in Sectorul 1, constituie o premiera la nivel national. Proiectul de sustinerea financiara a reabilitarii termice la case va debuta in acest an, insa va fi un program de durata. In 2018, ne propunem sa elaboram documentatia ceruta de acest proiect si sa demaram inventarierea caselor din sector, astfel incat, din anul 2019, sa ne putem apuca de treaba”, spune primarul sectorului 1, Dan Tudorache.

Nivelul maxim al suprafetei desfasurate pentru care se vor executa lucrari fara costuri pentru proprietari va fi de 160 de metri patrati, conform raportarii la un apartament cu 4 camere, cu tot cu spatiile comune. Potrivit strategiei de eficienta energetica la case, la aceste imobile vor fi executate lucrari pentru diminuarea pierderilor de caldura (izolarea termica a fatadei prin montarea tamplariei termoizolanta precum si izolarea termica a fatadei – parte opaca-pereti exteriori, cu sisteme termoizolante) si lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire si furnizare a apei calde (repararea/inlocuirea centralei termice pentru reducerea emisiilor de CO2 si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile  – panouri solare termice, panouri solare electrice, inclusiv achizitionarea acestora).

Continua reabilitarea blocurilor din sector

Totodata, se anunta ca Primaria Sectorului 1 va relansa programul de reabilitare termica a blocurilor si va aloca in 2018, potrivit proiectului de buget aprobat in sedinta de astazi a Consiliului Local, aproximativ 75 de milioane de lei pentru anveloparea blocurilor.”Pentru noi, 2018 este anul relansarii marilor proiecte de investitii si al lansarii unor proiecte noi. Un obiectiv important al nostru il constituie incheierea programului de reabilitare termica a blocurilor fara costuri pentru proprietari. Reluam, astfel, investitiile in acest proiect din care au mai ramas de anvelopat 251 de blocuri”, transmite edilul sectorului 1.

Primaria Sectorului 1 a reabilitat termic, pana in prezent, 839 de blocuri ( cu un total de 42.359 de apartamente).

Se modernizeaza si lifturile

De asemenea, se transmite ca „imobilele reabilitate termic din Sectorul 1 vor beneficia de ascensoare mai sigure si economice. La initiativa Primarului Sectorului 1, Dan Tudorache, Parlamentul a votat Legea nr. 231/2017 – modificarea si completarea OUG nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Noul cadru legal permite primariilor modernizarea/inlocuirea componentelor ascensoarelor la blocurile reabilitate termic: inlocuirea principalelor componente de functionare (usi de acces, cutii de comanda, sisteme de tractiune,  a mecanismelor de actionare electrica etc.).”

In vederea implementarii proiectului, instutitia va demara in acest an procedurile investitionale pentru inventarierea lifturilor din aceasta zona administrativa si pentru identificarea solutiilor tehnice de inlocuire a componentelor care pun in pericol siguranta locatarilor. Din bugetul pe anul 2018, a fost alocata pentru documentatia necesara acestui proiect suma de 150.000 de lei.

IMPORTANT! „Primaria Sectorului 1 atrage atentia asociatiilor de proprietari din blocurile reabilitate termic ca sunt obligate sa-si faca in continuare reviziile si reparatiile necesare la lifturile din proprietatea lor, pana la demararea programului. Nerespectarea acestei obligatii poate atrage sanctiunea cu amenda din partea autoritatilor competente si pune in pericol siguranta locatarilor”, se arata in comunicatul institutiei amintite.

author avatar
Andrei Coman
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger