Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Prima zi de ger, consum de gaze record!

Prima zi de ger, consum de gaze record!

Autor:

Pe 7 ianuarie, ziua cu primul cod galben de ger,  Romania a inregistrat un maxim al consumului de gaze naturale din ultimii 27 de ani.

 

gaze Prima zi de ger, consum de gaze record!In prima saptamana din 2017, consumul a urcat cu 8% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, un record, conform datelor publicate de Transgaz, iar la sfarsitul ei, retelele de distributie au alimentat distribuitorii cu un volum de gaze echivalent-energie de 556,2 MwH, si 184,2 MwH pentru clientii finali, conectati direct la Sistemul National de Transport(SNT), un nivel cu peste 34% mai ridicat decat cel din 1 ianuarie, in primul caz, si cu 36,7%, in cazul consumatorilor alimentati din SNT.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anuntat, ieri, ca in Romania se estimeaza un consum istoric din cauza valului de frig: “Pe gaze o sa avem 72-74 milioane de metri cubi, consum istoric.(…)Avem circa 26 de milioane de mc in rezerve, 28 milioane din productia zilnica si 16 milioane pe care si-au asumat furnizorii sa le imparta”. Duminica, consumul de gaze a fost de 68 milioane mc/zi.

Cu toate astea, Romgaz si OMV Petrom au scazut productia interna de gaze, urmare a introducerii impozitului pe veniturile realizate de liberalizarea pretului gazelor naturale, majorand pretul acestora fata de cel de import. Cu alte cuvinte, asa cum avertiza Nicolae Havrilet, presedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, si in aceasta iarna, gazele importate din Rusia(Gazprom) vor acoperi 40% din consumul national, pentru ca furnizorii, din nou, cumpara gaze de import, mai ieftine decat cele autohtone.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 26-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!