AcasăNewsPrima teava romano – bulgareasca

Prima teava romano – bulgareasca

Este vorba de finalizarea gazoductului Giurgiu – Ruse, tras pe sub Dunare, care conecteaza retelele de gaze naturale din Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, (BRUA) permitand exportul gazelor de  la Marea Neagra spre Austria.

Constructia subtraversarii Dunarii, cu o lungime de 2.1 km, de la grupul de robinete Comasca, pana sistemul similar bulgaresc, din Marten, printre cele mai mari din Europa, a fost realizata de compania Transgaz, firma romaneasca Inspet Ploiesti si cea austriaca Habau. In luna iulie, Transgaz si compania petroliera azera Socar, au semnat un memorandum privind transportul de gaze naturale lichefiate, parte a proiectului Azerbaijan Georgia Romania Interconnector (AGRI), care va transporta, anual,  7 miliarde de metri cubi de gaze, din zona Marii Caspice spre Romania. Gazoductul Giurgiu – Ruse va masura circa 25 de kilometri, dintre care 5,2 km pe teritoriul Romaniei si 15,4 km pe cel al Bulgariei, si va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 milioane de metri cubi pe an, pe sensul Bulgaria – Romania. Lucrarea va fi finalizata pana la data de 31 decembrie 2016.

Proiectul AGRI a fost finantat cu 23 de milioane de euro, din fonduri europene,  suma impartita la 10 milioane euro pentru lucrarile de pe malul romanesc al Dunarii si, respectiv, 13 milioane euro pentru partea bulgara. La inceputul lunii septembrie, Transgaz a primit o finantare europeana de 179 miloane de euro pentru lucrarile pe teritoriul romanesc la gazoductul BRUA.

author avatar
Bogdan Borcea
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger