Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Prima sampanie spatiala

Prima sampanie spatiala

Autor:

Chiar daca la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) alcoolul este interzis, savurarea sampaniei in conditii de gravitatie zero este acum posibila. Altfel spus, un prim pas pentru o piata de nisa,a vand in vedere inflorirea turismului spatial.

 

sampanie sapatiala Prima sampanie spatiala

Mumm a facut o sampanie speciala pentru gravitatie zero: Grand Cordon Stellar

Inginerul francez Octave de Gaulle a conceput astfel o sticla speciala care a fost prezentata ieri cu ocazia unui zbor Airbus ”Zero-G” (gravitatie zero) unde pasagerii au putut experimenta momente de imponderabilitate la bordul aparatului. Mai multe sticle ”spatiale” umplute cu sampanie ”Mumm Grand Cordon” au fost puse la dispozitie pentru degustari in conditii de spatiu. Astronautii nu au voie sa bea la bordul ISS (desi rusii au reputatia de a fi mai toleranti ca americanii la acest capitol) dar viitorii turisti spatiali care vor efectua zboruri suborbitale sau orbitale in anii ce vin, da. In absenta gravitatii, sampania nu iese din sticla, nici daca aceasta este intoarsa. Iar aspirarea cu paiul ar fi frustranta, in cazul nobilei bauturi. Fondator al agentiei Spade, specializata in designul obiectelor spatiale, Octave de Gaulle, stranepotul celebrului general Charles de Gaulle, a lucrat trei ani pentru a rezolva problema. A conceput o sticla cu doua compartimente. Cel superior este umplut cu sampanie, vin care contine si CO2. sampanie 2 Prima sampanie spatialaCel inferior este dotat cu un mecanism declansator de presiune , actionat cu degetul, care va permite sticlei sa ejecteze mici cantitati de sampanie. Dar, odata iesita din sticla, sampania va pluti in imponderabilitate. Octave de Gaulle a rezolvat si aceasta problema. A a desenat un inel de aluminiu care acopera sticla si permite sa prinda spuma de sampanie. “Apoi rotesc sticla si mingea de spuma va fi eliberata”, spune el. Apoi pahare  special desenate, cu fundul ascutit, vor fi folosite pentru a prinde ”bula” de sampanie. In gura, spuma de sampanie se transforma in lichid. Un astronaut al Agentiei Spatiale Europene (ESA) care a gustat sampania in timpul zborului Airbus Zero-G a declarat ca degustarea sampaniei in imponderabilitate ofera ”senzatii gustative mai intense” decat pe Pamant.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-09-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!