AcasăNewsPrima noapte a lui Salah Abdeslam dupa gratii, in Bruges

Prima noapte a lui Salah Abdeslam dupa gratii, in Bruges

Cel mai cautat om din Europa a fost capturat ca urmare a unui denunt facut de un prieten

Salah Abdeslam si-a petrecut prima noapte (sambata spre duminica)  in inchisoare, fiind incarcerat in Bruges, la 90 kilometri nord-vest de Bruxelles.

Cel mai cautat om din Europa a fost capturat ca urmare a unui denunt facut de un prieten

Stabilimentul penitenciar, unul din cele mai mari din Belgia, a fost ales pentru ca este singurul din tara care dispune de o sectiune de inalta securitate, informeaza Le Parisien. Teroristul a fost plasat in aceasta sectiune, data in folosinta in 2008 si rezervata celor mai periculosi detinuti. Celulele au porti duble si sunt controlate zilnic, tot mobilierul este fixat la sol sau pe pereti, aripa fiind securizata si pentru impiedicarea evadarilor cu ajutorul unui elicopter. ”Un regim special pentru detinut este in vigoare, potrivit specificitatii dosarului”, a declarat Kathleen Van De Vijver, un purtator de cuvant al administratiei penitenciare. Alti trei complici ai lui Salah Abdeslam, intre care Mohamed Amri, cel care l-a ajutat sa paraseasca Parisul in 14 noiembrie, se afla inchisi in Bruges. Abdeslam va petrece urmatoarele saptamani in aceasta inchisoare, asteptand sa fie extradat in Franta. Ieri, avocatul lui, Sven Mary, a declarat ca va depune plangere impotriva procurorului din Paris, Francois Molins, pe care l-a acuzat ca a violat secretul anchetei, dezvaluind, sambata, proiectul clientului sau de a se arunca in aer in ziua de 13 noiembrie 2015, informeaza Reuters. Francois Molins a citat, in cadrul unei conferinte de presa, o declaratie primita de anchetatorii belgieni in care Salah Abdeslam  a declarat ca, initial, a vrut sa se detoneze pe Stade de France dar ulterior ”a dat inapoi”. ”Aceste prime declaratii trebuie ascultate cu precautie si ele lasa nelamurite o serie de intrebari la care Salah Abdeslam trebuie sa raspunda, in special referitor la prezenta sa in arondismentul 18 , la ora 22.000, in 13 noiembrie”, a spus procurorul. Arestat cu presupusi complici vineri, in cartierul bruxellez Molenbeek, Salah a fost initial transportat la spital, fiind ranit de un glont al fortelor politienesti. Ulterior, a fost inculpat pentru ”participarea la crime teroriste si participarea la activitatile unei grupari teroriste”.

Patru luni de vanatoare

Capturarea lui Abdeslam (26 de ani) , vineri, la Molenbeek a avut loc datorita unei anchete minutioase dar si sansei. La doar 700 de metri de domiciliul sau familial aflat in centrul cartierului bruxellez, vanatoarea celui mai cautat om din Europa a luat sfarsit, noteaza france 24. Cu cateva zile inainte de atentatele din Paris, Salah a inchiriat masini si mai multe locuinte in regiunea pariziana pentru teroristii ISIS. Prezent in Paris in momentul carnagiilor, Salah a fost ajutat sa treaca in Belgia, in noaptea de 13 spre 14 noiembrie de catre doi prieteni care au fost ulterior incarcerati. Dupa ce a disparut (anumite ziare evocau chiar o plecare in Siria) urmele lui Abdeslam au fost regasite saptamana trecuta, intr-un apartament din cartierul Forest, limitrof Molenbeek. Acolo, politistii se asteptau la o perchezitie de rutina insa au fost atacati cu arme Kalasnikov. Doi ocupanti ai apartamentului reusisera sa fuga pe acoperisul cladirii in timp ce un al treilea tragea in fortele de ordine. Acesta din urma, algerianul Mohamed Belkaid, a fost ucis de politie. Absenta unui perimetru de securitate inaintea perchezitiei sugereaza ca autoritatile nu se asteptau la jihadisti inarmati.  Amprentele digitale ale lui Salah Abdeslam au fost identificate in apartament. Ulterior, Salah a facut eroarea pe care anchetatorii o asteptau de patru luni: sa contacteze o persoana apropiata care nu facea parte din reteaua care-l sustinea. Denuntul acestei persoane a permis localizarea noului adapost al teoristului. La cateva ore dupa ce a fugit din apartamentul din Forest, Salah a contactat persoana respectiva cerandu-i sa-l ajute sa gaseasca o locuinta. Persoana respectiva a prevenit politia, Salah fiind localizat pe strada Quatre-Vents in Molembeek, unde a fost arestat.

ISIS, in spatele atentatului din Istanbul

Autoritatile turcesti au informat ca gruparea terorista Statul Islamic se afla la originea atentatului din bulevardul Istiklal din Istanbul, o artera frecventata zilnic de sude de mii de persoane, informeaza La Libre. Potrivit ministrului de Interne, Efkan Ala, cel ce s-a detonat a fost un turc, Mehmet Ozturk, nascut in 1992, si care avea legaturi cu ISIS. Cinci suspecti au fost arestati in cadrul anchetei. Potrivit ultimului bilant, trei israelieni (din care doi aveau si cetatenie americana) si un iranian au fost ucisi de expozie iar alte 39 de persoane, intre care 24 straini, au fost ranite.

author avatar
Tudor Borcea
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger