AcasăNewsPrima isprava a Romaniei la Consiliul UE

Prima isprava a Romaniei la Consiliul UE

Romania a adoptat primul dosar in domeniul afacerilor economice şi financiare

Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene a finalizat regulamentul privind acoperirea minima a pierderilor pentru expunerile neperformante (NPL).

Romania a adoptat primul dosar in domeniul afacerilor economice şi financiare

Inregistrarea unor progrese semnificative in domeniul serviciilor financiare reprezinta o prioritate a Romaniei in Consiliul Afacerilor Economice si Financiare. Cele 6 dosare aflate in trialog in acest moment sunt in diferite stadii de progres. De asemenea, Presedintia romana finalizeaza procesul de adoptare a regulamentului privind platile transfrontaliere (CBP), cel referitor la produsele pan-europene de pensii personale (PEPP) si pachetul de reducere a riscurilor in sectorul bancar. „Este un inceput promitator de mandat la Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins ca vom face o impresie buna si vom demonstra ca echipele de experţi din Ministerul Finantelor Publice, precum si din celelalte ministere de linie sunt pregatite si se vor ridica la nivelul de performanta asteptat de la o presedintie de succes”, a subliniat ministrul Eugen Teodorovici. Ministrul roman de finante a avut deja la Strasbourg, intrevederi cu doamna Pervenche Berès si cu domnul Othmar Karas, co-raportori pe dosarul privind revizuirea sistemului de supraveghere financiara europeana si membri ai Comisiei pentru Afaceri economice si monetare (ECON) din Parlamentul European. Totodata, ministrul roman de finante a discutat si cu doamna Isabelle Thomas, membru in Comitetul Bugete din Parlamentul European despre negocierile pe marginea cadrului financiar multianual. Cei doi oficiali au convenit ca vor incerca sa avanseze cat mai mult posibil in negocierile dintre Consiliul Uniunii Europene si Parlamentul European, mai ales in ceea ce priveşte propunerile sectoriale pentru care s-a stabilit deja o abordare generala sau un mandat partial in timpul Presedintiei austriece.

Teodorovici, la butoane

Astazi si maine, Eugen Teodorovici, se va afla la Bruxelles, pentru o serie de reuniuni si intalniri bilaterale in contextul exercitarii Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene. Teodorovici va prezenta prioritatile Romaniei in domeniul financiar in fata Comitetului pentru Afaceri Economice si Monetare din Parlamentul European; va avea o intalnire cu presedintele Eurogroup, ministrul portughez al finantelor, Mário Centeno, si va participa la reuniunea Eurogroup in format extins. Maine, Teodorovici va prezida prima sedinta a Consiliului pentru afaceri europene si financiare (ECOFIN). Pe agenda reuniunii se regasesc teme precum programul InvestEU, stadiul revizuirii sistemului european de supraveghere financiara, programul de lucru al Preşedinţiei Romaniei la Consiliul UE la nivelul ECOFIN si Semestrul European.

author avatar
Tudor Borcea
407 afisari

1 COMENTARIU

  1. Un domeniu în care ar putea interveni modificări cu ocazia preluării președenției Consiliului Uniunii Europene de către alte state, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger