AcasăNewsPrima convorbire Trump-Putin

Prima convorbire Trump-Putin

Presedintele Federatiei Ruse si viitorul sau omolog american au avut prima discutie telefonica, dupa victoria republicanului la Casa Alba. Kremlinul a anutat ca Vladimir Putin si Donald Trump au acelasi obiectiv, ”normalizarea” relatiilor Washington-Moscova.

Au început deja pregătirile unei întâlniri face to face

In cadrul discutiilor, Trump si-a facut cunoscuta dorinta legarii unor ”relatii puternice si durabile cu Rusia si cu poporul rus”. Anterior, Putin a declarat public ca este ”gata sa parcurga partea sa de drum” pentru restaurarea relatiilor Rusia-SUA, calificand insa acest drum ”dificil”. Relatii bazate pe ”dialog cu noua administratie americana, pe picior de egalitate si fara din partea unei parti  in politica interna a celeilalte”. ”Respect mutual” pentru o ”cooperare constructiva”.

Lupta antitero, prioritate comuna

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au evocat problemele strategice, relatiile istorice bilaterale, care au debutat acum 200 de ani, si n special ”eforturile comune” care trebuie facute pentru ”combaterea terorismului si extremismului”, context in care a fost luata in discutie reglementarea crizei din Siria. Putin si Trump ”vor continua contactele prin telefon iar reprezentantii celor doua tari lucreaza in vederea pregatirii unei intalniri intre presedintel rus si viitorul sau omolog american”, a mai precizat Kremlinul. La randul sau, fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, considerat ca principal candidat in functia de secretar de Stat al noii administratii americane, a declarat ca Donald Trump vrea sa ”redemareze” relatiile SUA cu Rusia si cu China, in conditiile in care administratia Obama a transformat Federatia Rusa intr-un adversar. Giuliani a estimat ca politica externa a lui Trump trebuie sa se axeze pentru moment pe lupta anti ISIS. In timpul campaniei electorale americane, Trump a fost acuzat de Hillary Clinton ca este ”marioneta” lui Putin si ca Moscova a incercat sa favorizeze alegerile pentru republican.

NATO: Trump isi va respecta angajamentele

Secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat ieri, la Bruxelles,  ca noul presedinte american se va achita de ”toate angajamentele SUA” vizavi de NATO, si asta chiar daca Trump a lasat sa se inteleaga ca va pune conditii Aliantei evocand faptul ca aliatii nu contribuie financiar suficient. ”O va face, pentru ca NATO este important pentru Europa, dar si pentru SUA”, a continuat Stoltenberg, precizand ca este ”absolut de acord” cu Trump cu privire la ”importanta cresterii bugetelor de Aparare” de catre aliatii europeni.

Obama ii face lobby lui Donald

Evocand o discutie ”fluida si utila” pe care a avut-o cu Donald Trump la Casa Alba, presedintele in functie al SUA a precizat ca succesorul sau isi va pastra angajamentele in fata NATO, o alianta pe care o doreste ”puternica”. ”Are un mare interes sa mentina o relatie strategica centrala. Unul din mesajele pe care as putea sa le transmit aliatilor nostri europeni este angajamentul sau vizavi de NATO”, a declarat Obama, care a mai spus ca i-a cerut lui Trump sa ”intinda mana” tuturor americanilor care sunt ingrijorati dupa o campanie electorala care a divizat tara.

Ivana Trump vrea sa devina ambasador la Praga

In timp ce magnatul este pe cale sa-si formeze echipa, apropiatii sai nu stau degeaba nici ei. Ivana Trump (67 de ani), prima sotie a magnatului, a declarat ca vrea sa intre in diplomatie, mai precis sa devina ambasadorul SUA in Cehia. Ivana Zelnickova, pe numele de fata, a estimat ca este cunoscuta ”in intreaga lume”, a scris trei carti traduse in 25 de limbi si aparute in 40 de tari, deci toata omenirea o cunoaste ca ”Ivana”, nemaifiind nevoie de precizarea ca a fost o ”Trump”. Jiri Ovcacek, purtatorul de cuvand al presedintiei cehe, a estimat ca ”ar fi o alegere excelenta”, in timp ce alti oameni politici cehi au sustinut ideea.

Donald Trump e musulman!

Mai mult, presedintele Statelor Unite s-a nascut in Pakistan(!) intr-o familie de musulmani, de unde a fost adoptat si dus in SUA, la varsta de 9 ani, de o familie americana bogata. Nu e banc, asa a titrat canalul de stiri pakistanez Neo News. Povestea, ajunsa si in paginile Daily Mail, spune ca numele miliardarului american a fost Dawood Ibrahim Khan si s-a nascut in localitatea Wazirizan, aflata in nord-vestul Pakistanului. Neo News, in foame de audienta, probabil, posteaza imaginea unui baietel blond-roscat, care ar semana cu Trump in copilarie. Dar asta nu e tot: pana sa fie adoptat de familia americana, Dawood s-a plimbat si prin Londra, adus de un capitan din armata coloniala indiana. Chiar daca retelele de socializare au ironizat site-ul pakistanez, materialul a ajuns viral dupa campania electorala din SUA.

#RapeMelania. Iar Michelle Obama e ”maimuta pe tocuri”

Twitter s-a aflat din nou sub focul criticillor urmare a aparitiei unui hashtag Rape Melania (sotia lui Trump) , in conditiile in care administratorii retelei sociale nu au blocat odiosul apel. In schimb, anterior, blocase #HillaryForPrison, devenit viral. Ca si acesta din urma, dupa ce Twitter a publicat o fotografie in care un manifestant anti-Trump agita o parcarta care indeamna la violarea viitoarei Primei Doamne. Pe de alta parte, o functionara de stat din Virginia (comitatul Clay)  a postat pe Facebook urmatoarele: ”E reconfortant sa avem din nou o Prima Doamna eleganta, frumoasa si demna de Casa Alba. Am obosit sa vad o maimuta pe tocuri”. ”Mi-ai bucurat ziua”, a replicat primarul comitatului Beverly Whaling.

author avatar
Tudor Borcea
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger