AcasăNewsPrezidentiale in Republica Moldova: Rusia sau UE?

Prezidentiale in Republica Moldova: Rusia sau UE?

Maia Sandu: ”Nu pot ei fura cat putem noi vota”

Moldovenii au revenit, ieri, la urne, pentru al doilea tur de scrutin unde se infrunta candidatii pro-rus, Igor Dodon (Partidul Socialistilor)  si cel pro-european, Maia Sandu (Partidul Actiune si Solidaritate). Prezenta la vot a fost mai mare decat in primul tur.

Maia Sandu: ”Nu pot ei fura cat putem noi vota”

In primul tur, in 30 octombrie, Igor Dodon, fost ministru al Economiei intr-un guvern condus de comunisti, a primit 47% din voturile moldovenilor in timp ce Maia Sandu, fost ministru al Educatiei si fost angajat al Bancii Mondiale, a strans 38%. Pana la ora 13.00  votasera  peste 837 800 cetateni ( 29 %), o participare activa a alegatorilor inregistrandu-se la sectiile de votare din strainatate (43.000 de cetateni la orele pranzului). In jurul orelor 16, prezenta la vot era de 42,35%. In Diaspora, tarile care au inregistrat o participare mai activa au fost Italia (13.091), Romania (5139) Federatia Rusa (4281) Franta (2930), potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova. 10 sectii de vot au fost deschise in Canada si SUA. La ambasada Republicii Moldova la Bucuresti s-au format cozi impresionante.

Candidatul pro rus a venit cu familionul la vot

” Sunt convins ca Moldova are viitor si astazi poporul va demonstra aceasta.Cu Doamne ajuta, sa ne fie intr-un ceas bun”, declara ieri Dodon. Acesta a denuntat acordul de asociere cu UE, semnat de Republica Moldova in 2014, in urma caruia ”viata moldovenilor a devenit insuportabila, parteneriatul cu Rusia fiind distrus iar tara a pierdut accesul la o piata enorma”. Acordul a permis deschiderea graduala pe piata europeana a produselor moldovenesti (ale carei exporturi catre UE au atins 2 miliarde de euro in ultimii doi ani) insa Moscova a reactionat si a impus embargo pe fructele si vinurile moldovenesti, penalizand o populatie care traieste majoritar din agricultura. ” De prezenta dumneavoastra la urne in urmatoarele ore depinde cum va arata Moldova de acum incolo(…)Nu plecati. a indemnat Maia Sandu Fostul presedinte Traian Basescu, care a votat ieri in calitate de cetatean al Republicii Moldova, a postat ieri pe Facebook: ”Am votat pentru drumul Republicii Moldova spre Europa. Am votat pentru o tara a valorilor si nu o tara a oligarhilor. Am votat pentru Maia Sandu.  Moldoveni din Romania, mergeti la vot si aparati-va drepturile voastre si viitorul prin vot pentru Maia Sandu!”.

author avatar
Tudor Borcea
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger