AcasăNewsPretul apartamentelor, in crestere in primul trimestru din 2011

Pretul apartamentelor, in crestere in primul trimestru din 2011

blocuri-apartamente-pret-noi-vechi-2011-foto-oradesibiu.ro

Criza a lovit piata imobiliara din Romania, iar preturile apartamentelor au avut un trend descendent intre 2008 si 2010. Primul trimestru din 2011 aduce o crestere timida de pret atat pentru apartamentele noi, cat si pentru cele vechi, conform unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro. Casele si vilele, dar mai ales terenurile intravilane nu au iesit inca din recesiune si inregistreaza, in continuare, scaderi importante de pret.

blocuri-apartamente-pret-noi-vechi-2011-foto-oradesibiu.roValoarea Indicelui national imobiliare.ro inregistrata la finalul primului trimestru a fost de 1.043 euro/mp util, cu 0,97% mai mare decat valoarea inregistrata la finalul lunii decembrie 2010 (1.033 euro/mp util). Pe segmentul apartamentelor vechi, in T1 2011 s-au inregistrat cresteri de pret in aproape toate orasele mari din tara. Variatiile au fost cuprinse intre minus 1,6% in Cluj-Napoca, acesta fiind de altfel singurul caz in care indicele a inregistrat o scadere si plus 2,7%, cea mai mare crestere fiind inregistrata la Constanta. Cresteri au fost inregistrate si la Timisoara (+1,5%), Bucuresti (+0,8%), Iasi (+0,6%) si Brasov (+0,5%).

Si apartamentele noi au avut o evolutie in crestere, singurele exceptii fiind intalnite la Iasi si la Brasov, unde au fost inregistrate scaderi de 10,7%, respectiv de 0,7%. In Capitala, insa, pretul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu peste 1,4% din decembrie 2010 pana in aprilie 2011. Cresteri au avut loc si la Constanta (+1,3%), Timisoara (+1,2%) pentru ca recordul pe acest segment sa fie detinut de Cluj-Napoca (+5,3%).

Spre deosebire de apartamente, evolutia pretului cerut pentru casele si vilele construite inainte de 1990 scoase la vanzare in principalele orase din tara a fost preponderent negativa, cu exceptia proprietatilor din Cluj-Napoca, unde au inregistrat o crestere de 1%. La Timisoara s-a inregistrat cea mai mare scadere de pret, de peste 14%. Scaderi importante au avut loc in Capitala (minus 8,4%), dar si la Constanta (minus 6,8%). La Brasov, pretul solicitat pentru casele construite inainte de 1990 a scazut cu 0,8% in intervalul analizat. Principalul atu al caselor vechi ramane amplasamentul, in zone semi-centrale sau cartiere foarte bune, ceea ce face ca pretul pe metru patrat solicitat in acest caz sa se mentina in continuare mai ridicat decat cel practicat pentru constructiile noi.

Preponderent negativa a fost si evolutia pretului cerut pentru casele si vilele construite dupa 1990 scoase la vanzare in principalele orase din tara, exceptie, de aceasta data, facand Brasovul unde s-a inregistrat o crestere de 4% si Timisoara (plus 0,1%). Cea mai mare scadere pe acest segment a fost inregistrata la Constanta (-7,2%). In Capitala, casele si vilele construite dupa 1990 s-au ieftinit cu 3,7%, ajungand sa concureze apartamentele noi, in timp ce in Cluj-Napoca, scaderea a fost de 1,8%.

Singurul segment rezidential care este inca departe de a-si reveni este cel al terenurilor pentru constructii care inregistreaza in continuare scaderi importante de pret in toata tara. La Brasov si la Cluj, de pilda, preturile la finalul primului trimestru au fost cu 15,8%, respectiv 13,7%, mai mici decat la finalul trimestrului patru din 2010. La Constanta, scaderea a fost de 5%, iar in Capitala de aproape 3%. Doar la Timisoara putem vorbi de o stagnare pe acest segment.

393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger