AcasăNewsPresedintele sesizeaza CCR cu privire la schimbarile de la ANCOM

Presedintele sesizeaza CCR cu privire la schimbarile de la ANCOM

In aceasta prima zi a saptamanii s-a aflat, dinspre Cotroceni, ca seful statului a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate, adresata presedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Demersul are legatura cu infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii – ANCOM, institutie in fruntea caruia se afla Sorin Grindeanu, fostul premier social-democrat care a ramas fara functie in urma unei motiuni de cenzura initiata de propriul partid.

„In data de 27 decembrie 2017, Parlamentul Romaniei a transmis Presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii, Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2017 pentru modificarea si completarea art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. Avand in vedere ca legea adoptata de Parlament contine o serie de reglementari noi fata de ordonanta aprobata, dupa o procedura care contravine principiului bicameralismului, consideram ca au fost incalcate dispozitiile art. 75, art. 115 alin. (4) si ale art. 148 alin. (2) si alin. (4) din Constitutie”, se mentioneaza in textul sesizarii facute publice, luni, de Administratia Prezidentiala.

Pana la emiterea OUG nr. 33/2017, conducerea ANCOM era numita de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, iar activitatea ANCOM era sub control parlamentar (art. 1 si art. 11 din OUG nr. 22/2009, aprobata prin Legea nr. 113/2010), ceea ce corespundea unei transpuneri fidele a dispozitiilor din Directiva 2002/21/CE, cat  mai ales modificarilor exprese aduse art. 3 din aceasta directiva prin Directiva 2009/140/CE (…)  prin legea dedusa controlului de constitutionalitate supravegherea ANCOM, mentionata atat de reglementarile europene cat si de prevederile constitutionale relevante, s-a transformat intr-un autentic control de tutela, in virtutea caruia puterea legiuitoare poate demite conducerea ANCOM fara respectarea exigentelor stabilite de Directiva 2009/140/CE, ceea ce determina incalcarea art. 148 alin. (2) si alin. (4) din Constitutie, prin incalcarea prevederilor exprese ale Directivei 2009/140/CE”, se precizeaza, printre altele, in acelasi text.

author avatar
Andrei Coman
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger