AcasăNewsPresedintele Parlamentului European, cu un ochi ”invinetit”

Presedintele Parlamentului European, cu un ochi ”invinetit”

”Nimic nu poate justifica violenta impotriva femeilor”, a declarat Antonio Tajani

Comisia Europeana si Inaltul Reprezentant al Uniunii au lansat, duminica,  o declaratie comuna cu ocazia  Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor. In timpul summit-ului special al UE pentru Brexit, seful legislativului UE, Antonio Tajani, a aparut la Bruxelles cu o dunga rosie sub un ochi.

Nimic nu poate justifica violenta impotriva femeilor a declarat Antonio Tajani

Antonio Tajani a explicat ca a participat cu acest machiaj la o campanie italiana organizata cu ocazia Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor. ”Nimic nu poate justifica violenta impotriva femeilor Am invatat asta de la mama mea si ii invat acest lucru pe copiii mei”, a scris Tajani pe Twitter. Campania, initiata de deputata Mara Carfagna (Forza Italia) a fost sustinuta de numeroase personalitati italiene cu hashtagul # NonENormaleCheSiaNormale (Nu este normal ca e ceva normal). Fostul star al gazonului, Alessandro Del Piero, primarul Romei, Virginia Raggi (M5S) s-au alaturat campaniei aparand in public cu o dunga rosie sub ochi pentru a denunta violentele impotriva femeilor.

Fosta glorie de la Juventus Alessandro Del Piero alaturi de femeile din intreaga lume

„Contributia a zeci de barbati si femei din lumea divertismentului, a culturii, a modei, a sportului, a mediului academic, a informatiilor si a politicii, foarte urmariti pe social-media,  a facut ca aceasta campanie de denuntare a violentei  impotriva  femeilor sa ajunga ajunga in cateva ore la milioane de cetateni”, a declarat Maria Carfagna. Violenta impotriva femeilor si a fetelor reprezinta una dintre cele mai raspandite si mai devastatoare forme de incalcare a drepturilor omului din intreaga lume. Se estimeaza ca o treime dintre femeile si fetele de pe glob au suferit acte violenta intr-un moment sau altul al vietii lor. Aceasta violenta reprezinta o bariera in calea egalitatii de gen, a drepturilor si a capacitarii femeilor si fetelor si a dezvoltarii lor in ansamblu, precum si un obstacol in calea realizarii obiectivelor de dezvoltare durabila.

Locuinta, cel mai periculos loc

Peste jumatate din femeile asasinate in lume anul trecut au fost ucise de parteneri sau de membri familiei, ceea e face din camine ”locul cel mai periculos pentru o femeie”, arata un studiu ONU publicat duminica. In acest studiu, Biroul ONU pentru Droguri si Criminalitate a calculat ca la un total de 87.000 de femei ucise in lume in 2017, 50.000 (58%) au fost ucise de parteneri sau de membri ai familiei. ”Aceasta reprezinta aproximativ sase femei ucise la fiecare ora de catre cineva pe care-l cunosteau”, a indicat biroul. Chiar daca marea majoritate a victimelor omuciderilor in lume sunt barbati, ”femeile continua sa plateasca pretul cel mai mare in termeni de inegalitate barbati-femei, de discriminare si stereotipuri negative, a declarat seful biroului ONU, Iuri Fedotov.

Trafic de femei in UE

Violenta impotriva femeilor este prezenta peste tot: acasa, la locul de munca, in scoli si universitati, pe strada, in transportul public si in mediul online. Violenta poate lovi orice femeie, afectandu-i viata de zi cu zi si impiedicand-o sa participe pe deplin in cadrul societatii. Aproape jumatate dintre femeile din Uniunea Europeana s-au confruntat cu acte de hartuire sexuala verbala, fizica sau online. Potrivit datelor Eurostat, 80 % dintre victimele traficului de persoane din UE sunt femei.

Nici un progres tangibil

 Potrivit calculelor Biroul ONU pentru Droguri si Criminalitate rta  globala a femeilor victime ale unei omucideri este de 1,3 victime la 100.000 de femei. Africa si Americile sunt regiunile unde femeile sunt expuse la cel mai mare risc sa fie ucise de partener sau un membru al familiei. In Africa, aceasta rata se ridica la 3,2 victime la 100.000 de femei, 1,6 in Americi, 1,3 in Oceania si 0,9 in Asia. Cea mai scazuta rata este observata in Europa (0,7%). Potrivit Biroului ONU, ”nici un progres tangibil” pentru a combate acest flagel nu s-a facut in ultimii ani, ”in ciuda legislatiilor si programelor dezvoltate pentru eradicarea violentei impotriva femeilor”. Pe de alta parte, arata Comisia Europeana, ”in intreaga lume, in fiecare an, aproximativ 12 milioane de fete care au mai putin de 18 ani sunt casatorite – o casatorie de acest tip are loc la fiecare doua secunde. Adesea, aceste fete raman insarcinate la scurt timp dupa casatorie, abandoneaza scoala si sunt expuse unui risc mai mare de violenta domestica decat femeile care se casatoresc la varsta adulta”. ”Violenta impotriva femeilor reprezinta o incalcare grava a drepturilor omului, care totusi continua sa fie foarte raspandita in intreaga lume. Trebuie sa schimbam perceptia gresita potrivit careia hartuirea sau violenta la adresa femeilor este un comportament normal si acceptabil. Avem cu totii responsabilitatea de a spune „nu”, de a respinge in mod deschis actele de violenta sau hartuire si de a sprijini victimele”, adauga Executivul comunitar.

author avatar
Tudor Borcea
401 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger