AcasăNewsPresedintele Iohannis, a doua scrisoare la rand catre premierul Dancila

Presedintele Iohannis, a doua scrisoare la rand catre premierul Dancila

Pentru a doua zi consecutiv, presedintele i-a adresat o scrisoare sefei Executivului.

Astfel, pe fondul anuntului facut de la Viena, cum ca urmeaza sa participe la sedintele de Guvern, in ideea de a raspunde, astfel, dorintei „de colaborare” exprimate de premier, de la Cotroceni s-a anuntat faptul ca primul om in stat ii cere prim-ministrului ca la viitoarea reuniune a Executivului sa includa pe ordinea de zi subiectul „subiectului protejarii drepturilor si intereselor” celor cateva mii de cetateni romani aflati in Marea Britanie, pe fondul amanarii votului din Parlament cu privire la Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Iata textul scrisorii prezentate public, marti, de Administratia Prezidentiala:

„Doamnei VASILICA-VIORICA DANCILA

Prim-Ministrul Romaniei

Bucuresti, 18 decembrie 2018

Doamna Prim-ministru,

 

Dupa cum cunoasteti, principalul obiectiv al Romaniei in cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana este protejarea drepturilor si intereselor celor peste 400.000 de romani aflati in aceasta tara.

In urma negocierilor desfasurate intre Uniunea Europeana si Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere in cadrul Consiliului European din 25 noiembrie a.c. Acest acord, in masura in care va fi ratificat de catre Parlamentul britanic si va fi aprobat de catre Consiliul UE si Parlamentul European, va asigura o protectie inalta a drepturilor cetatenilor europeni, inclusiv romani, aflati in Marea Britanie.

Cu toate acestea, ultimele evolutii din Marea Britanie, inclusiv amanarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de catre Parlamentul Marii Britanii.

In aceste conditii, autoritatile romane trebuie sa fie pregatite pentru a putea obtine cele mai bune conditii posibile pentru cetatenii romani din Marea Britanie in orice scenariu.

In situatia in care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare masuri atat la nivel european, cat mai ales la nivel national, pentru asigurarea drepturilor cetatenilor europeni din Marea Britanie. In acest caz, la nivel national, vor trebui intreprinse urgent demersuri atat la nivel legislativ, cat si la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cat mai inalt posibil, pentru cetatenii romani aflati in Marea Britanie.

Avand in vedere aceste elemente, va solicit sa includeti subiectul protejarii drepturilor si intereselor cetatenilor romani aflati in Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei sedinte de Guvern.

 

PRESEDINTELE ROMANIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS”

In scrisoarea adresata luni premierului Dancila, presedintele solicita sa fie informat cu cel putin 24 de ore inainte despre agenda de lucru a sedintelor de Guvern.

author avatar
Cristina Stefan
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger