Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Presedintele a promulgat Leegea bugetului pe 2018, atragand insa atentia “asupra unor vulnerabilitati”

Presedintele a promulgat Leegea bugetului pe 2018, atragand insa atentia “asupra unor vulnerabilitati”

Autor:

Primul om in stat a semnat, in aceasta a treia zi a saptamanii, decretele de promulgare a Legii bugetului de stat si, respectiv, a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018.

 

22049967 1481956068558306 1891835312145897815 n iohannis 350x197 Presedintele a promulgat Leegea bugetului pe 2018, atragand insa atentia asupra unor vulnerabilitatiUn anunt in acest sens a fost facut, dinspre Cotroceni, in prima parte a zilei, prin intermediul unui scurt comunicat, urmat de un mesaj mai amplu, din care aflam ca desi a dat unda verde celor doua legi, Klaus Iohannis “atrage insa atentia asupra unor vulnerabilitati ale bugetului anului 2018 si asupra provocarilor cadrului fiscal-bugetar actual, avand in vedere ca Romania are nevoie de un buget credibil si echilibrat, care sa urmareasca in mod consecvent mentinerea obiectivelor fundamentale de stabilitate macroeconomica, predictibilitate si sustenabilitate fiscal-bugetara”.

Presedintele transmite ca “pentru Romania, este esential ca politicile fiscal-bugetare sa reintre pe un culoar de responsabilitate si prudenta, iar decidentii politici si guvernamentali sa nu repete greselile sau tentatiile unor politici exuberante, precum cele de dinaintea crizei economice, astfel incat bunastarea romanilor sa nu fie afectata pe termen mediu si lung” si ca “tara noastra trebuie sa evite capcana unei cresteri economice nesustenabile, bazate in principal pe consum, deficite bugetare si acumularea de datorie publica”.
Care crede ca ar trebui sa fie prioritatea Guvernului

Totodata, in comunicatul facut public de Administratia Prezidentiala se mentioneaza si urmatorul aspect: “ca element procedural, constructia bugetara ignora recomandarile pe care Comisia Europeana le-a formulat in contextul procedurii de deviatie semnificativa a deficitului bugetar. Potrivit acestor recomandari, bugetul national era indicat sa revina pe calea consolidarii fiscale, prin ajustari anuale ale deficitului bugetar de 0,5% din PIB”. Dar si ca seful statului “isi manifesta ingrijorarea cu privire la faptul ca, desi inregistram rate record de crestere economica, exista dificultati si unele incertitudini in a asigura incadrarea deficitului bugetar in tinta de 3% din PIB” si ca “presedintele Klaus Iohannis considera ca prioritatea Guvernului trebuie sa fie imbunatatirea semnificativa a colectarii veniturilor fiscale. Aceasta reprezinta principala directie prin care poate fi asigurata sustenabilitatea cresterii salariilor si a pensiilor romanilor, astfel incat situatia finantelor publice si bunastarea cetatenilor sa nu fie afectate pe termen mediu si lung” si ca “in ceea ce priveste cheltuielile bugetare, Presedintele Romaniei subliniaza importanta sustinerii investitiilor, dat fiind rolul de antrenare al investitiilor in planul dezvoltarii economice. Presedintele Klaus Iohannis avertizeaza ca nu este suficient ca bugetul sa prevada doar pe hartie alocari investitionale, ci trebuie ca investitiile sa fie si realizate conform programarii bugetare, intr-un cadru de prioritizare adaptat obiectivelor esentiale de investitii, in special in infrastructura”.

“Actuala coalitie de guvernare PSD-ALDE are obligatia de a raspunde asteptarilor romanilor”

Nu in ultimul rand, se transmite si un mesaj adresat, practic, actualei Coalitii de guvernare, facandu-se referire la masuri incluse in asa-numita “revolutie fiscala”, cum a devenit cunoscuta opiniei publice, inclusiv la trecerea contributiilor sociale de la angajator angajat. Si la nevoia de predictibilitate. “Totodata, in contextul unor ample modificari fiscale – indelung contestate in ultimele luni de catre partenerii sociali -, este important ca abordarile fiscal-bugetare pentru 2018 sa refaca acea predictibilitate economica necesara investitorilor si mediului de afaceri, astfel incat increderea in economia Romaniei sa revina pe un trend pozitiv. Bugetul pentru anul 2018 este bazat pe o serie de modificari fiscale, adoptate abia catre sfarsitul anului 2017, in incercarea coalitiei PSD-ALDE de a se incadra in programul de guvernare: unificarea sistemului de contributii sociale la nivelul angajatului, dar si reducerea consistenta a impozitului pe venit, de la 16% la 10%, masura de relaxare fiscala prin care romanii anticipeaza cresterea veniturilor lor, intr-un climat de stabilitate si predictibilitate”, se mai arata in mesajul remis de la Cotroceni, care se incheie cu mentiunea ca presedintele “considera ca actuala coalitie de guvernare PSD-ALDE are obligatia de a raspunde asteptarilor romanilor ca tara noastra sa aiba un buget credibil si sustenabil, care sa nu afecteze stabilitatea economica si nivelul de trai promis cetatenilor”.

sursa foto: facebook


2 comentarii to Presedintele a promulgat Leegea bugetului pe 2018, atragand insa atentia “asupra unor vulnerabilitati”

  1. ??????

    Considerați că “observațiile” sunt “specifice” pe la învătământ sau prin alte domenii , nu pe legi pe la Cotroceni ?

  2. costica

    Sistem sigur de castig! Fa bani si vino mai aproape de Hollywood! Noi mergem spre Hollywood! Extindere fenomenala! Senzational! Bani cu film la Hollywood! Proiect B: performant si revolutionar! Numai daca vrei sa castigi bani! Nu e deloc dificil! Un film bun, dar si tu castigi bani! Solicita acum detalii la adresa de email; pacurarucostica1963@gmail com


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!